Cică Orban va primi de la UE ce-a semănat...

Cică Orban va primi de la UE ce-a semănat...

Miniștrii afacerilor externe din UE plănuiesc să boicoteze o reuniune pregătită de Ungaria pentru luna august, organizând în schimb propriul summit, în loc să se deplaseze la Budapesta pentru evenimentul premierului Viktor Orbán, scrie Politico .

Ungaria, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, intenționează să organizeze un summit al afacerilor externe la Budapesta în perioada 28-29 august – o ocazie pentru Orbán de a încerca să modeleze agenda de politică externă a blocului și pentru ministrul său de externe, Péter Szijjártó, de a se afla în centrul atenției, scrie Politico.

Dar mulți oficiali europeni sunt nemulțumiți, după ce Orbán a obstrucționat în mod repetat ajutorul pentru Ucraina și nu și-a coordonat cu partenerii din UE întâlnirile cu Vladimir Putin și Xi Jinping pe tema Ucrainei.

Prin urmare, acum nu vor să fie prezenți la summitul lui Orban.

Potrivit Politico, care citează trei diplomați europeni, Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, intenționează să convoace miniștrii la un consiliu „formal” pentru afaceri externe, în același timp cu summitul lui Orbán.

Dezvăluirea vine după ce ambasadorul Ungariei la UE, Bálint Ódor, a fost aspru criticat de colegii săi la o reuniune de la începutul acestei luni, Slovacia fiind singura țară care nu a luat cuvântul. Prin boicotarea summitului său de afaceri externe, miniștrii merg mai departe de această critică și sper să trimită un mesaj clar Ungariei.

„Dacă există un consiliu oficial pentru afaceri externe, organizat de Înaltul Reprezentant (Borrell) în aceeași zi, miniștrii nu vor putea merge la Budapesta”, a declarat unul dintre diplomații citați de Politico.

Un altul a adăugat că, prin boicotarea reuniunii de la Budapesta, ceilalți miniștri de externe au dorit să „trimită un semnal clar că Ungaria nu vorbește în numele UE”.

Un prim semnal fusese deja trimis Budapestei

Tensiunile dintre UE și Ungaria au crescut de ani de zile, chiar înainte de debutul războiului Rusiei în Ucraina. Sub conducerea lui Orbán, țara a fost acuzată că a înregistrat derapaje în ceea ce privește normele democratice și statul de drept și că a perturbat buna funcționare a blocului comunitar prin blocarea adoptării legilor sau a finanțării, pentru a obține concesii în domenii fără legătură cu acestea.

Miniștrii altor țări din UE și-au semnalat deja poziția față de atitudinea Ungariei. La prima reuniune a președinției ungare, organizată la Budapesta pentru a discuta despre politica industrială, au fost prezenți doar șapte miniștri din alte țări. Nici un comisar nu a fost prezent.

Boicotarea a ceea ce ar trebui să fie un eveniment major pentru țara care deține președinția rotativă este însă un afront și mai mare, menit să taie din avântul lui Orbán.

Un diplomat a glumit spunând că „din păcate” țara lui nu va putea participa la evenimentul lui Orban dacă Borrell organizează o contra-reuniune.

Planul a fost deja discutat neoficial cu mai multe țări din UE, inclusiv Franța și Germania. Miercuri, echipa lui Borrell va prezenta planul celor 27 de reprezentanți permanenți ai UE.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii