Ciadul anunţă că nu sprijină o intevenţie militară în Niger, la care sunt dispuse să participe patru state africane

Ciadul anunţă că nu sprijină o intevenţie militară în Niger, la care sunt dispuse să participe patru state africane

Ciadul a anunţat că nu sprijină o intervenţie militară în Niger, cu o zi înaintea expirării unui ultimatum pe care Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) l-a dat juntei militare din Niger să-l repună în drepturi pe preşedintele înlăturat de la putere săptămâna trecută printr-o lovitură de stat, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Lovitura de stat din Niger a dus la înlăturarea președintelui. FOTO Profimedia

Lovitura de stat din Niger a dus la înlăturarea președintelui. FOTO Profimedia

Anunțul a fost făcut sâmbătă. Ministrul ciadian al apărării, Daoud Brahim Yaya, a pledat pentru soluţionarea crizei prin folosirea canalelor diplomatice.

„Este responsabilitatea poporului din Niger să evalueze gravitatea situaţiei şi să ia o decizie. Prin urmare, Ciadul nu va interveni niciodată militar", a declarat ministrul ciadian, care a vorbit despre „progrese" care ar fi fost obţinute de preşedintele Ciadului, Mahamat Idriss Déby, mediator între ECOWAS şi junta care a preluat puterea în Niger.

Măsurile pot merge până la o intervenţie militară

Ciadul, care se învecinează cu Niger, nu face parte din ECOWAS, un bloc format din 15 ţări şi care le-a dat puciştilor din Niger un ultimatum să-l repună până duminică în funcţie pe preşedintele pro-occidental Mohamed Bazoum, ameninţând în caz contrar cu măsuri care pot merge până la o intervenţie militară.

Dintre statele ECOWAS numai patru, respectiv Nigeria, Benin, Coasta de Fildeş şi Senegal, au confirmat că sunt dispuse să ia parte la o astfel de intervenţie.

Nigeria, aliată a SUA în regiune, are printre cele mai puternice armate din Africa şi ar urma să fie vârful de lance al unei acţiuni militare contra Nigerului, pentru care preşedinte nigerian Ahmed Tinubu a cerut deja aprobarea Senatului.

Algeria, Guineea, Burkina Faso şi Mali au precizat că se opun unei asemenea intervenţii, cele două din urmă avertizând în plus că vor considera un atac asupra Nigerului drept o declaraţie de război împotriva lor.

Misiune eșuată

O delegaţie a ECOWAS, condusă de fostul preşedinte nigerian Abdusalami Abubakar, a discutat joi cu unii dintre membrii juntei din Niger pe aeroportul din Niamey, misiune care a eşuat.

Surse apropiate puciştilor spun că liderul acestora, Abdourahamane Tiani, care s-a proclamat preşedinte, a refuzat să se întâlnească cu delegaţia ECOWAS din cauza „poziţiei radicale" a acestui bloc regional care a impus Nigerului sancţiuni economice şi financiare.

Mai mult, în acest timp, o delegaţie a puciştilor s-a deplasat în Mali şi Burkina Faso, ţări unde militarii au preluat de asemenea puterea prin lovituri de stat, pentru a se coordona cu aceste state în combaterea grupărilor jihadiste active în regiunea Sahel şi de asemenea în perspectiva unei eventuale acţiuni militare a unor state din ECOWAS împotriva Nigerului.

Potrivit aceleaşi surse apropiate puciştilor, respectiva delegaţie, condusă de fostul şef al Statului Major al armatei din Niger, generalul Salifou Mody, nu a avut contacte în Mali şi Burkina Faso cu gruparea rusă de mercenari Wagner, desfăşurată în aceste două ţări, după ce relatări despre astfel de contacte au apărut în presa franceză.

Franţa a transmis sâmbătă că autorii loviturii de stat din Niger trebuie să ia „foarte în serios" ameninţarea unei intervenţii militare a altor state africane.

Fosta putere colonială menţine în Niger un contingent de circa 1.500 de soldaţi, după ce a fost forţată de Mali şi Burkina Faso să-şi retragă trupele din aceste ţări -, aceasta

„Mai multe dintre aceste ţări dispun de armate puternice şi au arătat că sunt dispuse să intervină", a declarat titulara Ministerului de Externe francez, Catherine Colonna, la postul de radio FranceInfo.

Când a fost întrebată despre posibilitatea ca Franţa să ofere ajutor militar ţărilor care ar lua parte la o operaţiune împotriva Nigerului, Catherine Colonna a răspuns că „nu am ajuns acolo", dar a asigurat că guvernul francez sprijină deplin eforturile de „restabilire a democraţiei" în Niger.

Parisul protestase anterior, după ce junta care a preluat puterea în Niger a denunţat acordurile de cooperare în domeniul securităţii şi apărării cu Franţa şi a oprit emisia postului Radio France International (RFI) şi a postului de ştiri France 24.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…