Chris Kyle, erou sau ticălos: Filmul 'American Sniper' a declanșat o adevărată polemică în Statele Unite
Filmul 'American Sniper', regizat de Clint Eastwood, și eroul său, un lunetist în timpul războiului din Irak, a născut controverse în Statele Unite, readucând pe tapet dezbaterea asupra intervenției americane în această țară din Orientul Mijlociu, relatează joi AFP.
Lungmetrajul bazat pe povestea adevărată și pe cartea de memorii a soldatului Chris Kyle este 'o încercare de a vorbi din nou despre războiul din Irak și de a o vinde americanilor sau este povestea unui om laș care elimină femei și copii rămânând la adăpost?', se întreba miercuri autorul unui editorial din Baltimore Sun.
Filmul, nominalizat la șase categorii ale premiilor Oscar, printre care cel mai bun film și cel mai bun actor în rol principal — Bradley Cooper—, prezintă povestea unui trăgător de elită de-a lungul celor patru misiuni ale sale în Irak, țară din care forțele armate americane au plecat în 2011. Personajul a devenit un simbol, erou pentru unii, eșecul unui război pentru alții. Pelicula, bine primită de critică, a înregistrat și un adevărat succes de public, având încasări record de 107 milioane de dolari la patru zile de la lansare.
Primul care a tras semnalul de alarmă a fost regizorul Michael Moore care, fără să se refere la film, i-a denunțat pe Twitter pe trăgătorii de elită care ar fi 'lași', evocând un unchi ucis astfel în al Doilea Război Mondial. Regizorul Seth Rogen, el însuși în centrul atenției pentru 'The Interview', a vorbit despre propagandă nazistă, asigurând că nu se referă la film ca atare.
My uncle was killed by a sniper. Here's my Facebook post on "American Sniper", and snipers in general: https://t.co/By4leT6b67 Moore (@MMFlint) January 19, 2015
O părere total diferită a avut Sarah Palin, fost guvernator al statului Alaska și candidat la postul de vice-președinte la alegerile naționale din 2008. 'În timp ce voi țineți în mâini trofee de plastic strălucitoare și scuipați pe mormântul luptătorilor pentru libertate care v-au permis să o faceți, să știți că restul Americii consideră că nu sunteți demni nici să lustruiți cizmele de luptă ale lui Chris Kyle', a scris ea pe Facebook.
Fostul șef al grupului republican din Camera Reprezentanților Newt Gingrich este de părere că 'Michael Moore ar trebui să petreacă câteva săptămâni cu (grupurile teroriste) Statul Islamic și Boko Haram și atunci ar aprecia 'American Sniper'.
Pe rețelele de socializare s-a declanșat o adevărată polemică, fiecare exprimându-și opinia despre controversata personalitate a soldatului, despre film, despre adevărul său istoric sau despre dificila revenire în țară a 'veteranilor'.
Lui Chris Kyle, ucis pe 2 februarie 2013 de un fost soldat care suferă de sindromul de stres post-traumatic (SSPT) și care va fi judecat în luna februarie, i se atribuie oficial moartea a 160 de ținte, însă el s-a lăudat că a ucis 255 de persoane. Texanul, fost cowboy care își mărturisea în autobiografie devotamentul față de 'Dumnezeu, țară și familie', regreta că nu a ucis mai mulți din acei 'sălbatici'.
'Kyle, ca mulți alți colegi de-ai mei și ca președintele nostru (George W. Bush), a văzut conflictul, în cea mai mare parte a intervenției, în alb și negru. Chiar dacă nu prezintă complexitatea tuturor aspectelor politice legate de război, cartea și filmul arată mai mult decât altele cetățeanului de rând ce a însemnat lupta', scrie un fost luptător în Irak, Paul Rieckhoff, în revista Variety. Revista pe internet Vox consideră dimpotrivă că filmul 'recreează istoria' și 'deformează complet adevărul'.
Potrivit presei de specialitate, regizorul Clint Eastwood, susținător al republicanilor, dar care se opune războiului, a asigurat că a realizat un film apolitic, în genul western, în timp ce Bradley Cooper a vorbit de un 'studiu de caracter', încheie AFP.
AGERPRES