Chișinăul a schimbat moneda de referință. Maia Sandu: Va aduce mai multă claritate și stabilitate

Chișinăul a schimbat moneda de referință. Maia Sandu: Va aduce mai multă claritate și stabilitate

Republica Moldova a schimbat, în data de 2 ianuarie, moneda de referință, renunțând la dolar în favoarea euro pentru cursul oficial de schimb al leului moldovenesc, o decizie luată în contextul în care țara aspiră să adere la Uniunea Europeană.

Euro este din data de 2 ianuarie moneda de referință a Chișinăului. FOTO: Arhivă

Euro este din data de 2 ianuarie moneda de referință a Chișinăului. FOTO: Arhivă

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de Anca Dragu, folosirea euro drept monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc denotă orientarea economică a Chișinăului către piața Uniunii Europene, având numeroase avantaje pentru oameni și țară.

,,Această trecere are ca scop alinierea la realitățile economice, în contextul în care Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Moldovei și principala sursă de remiteri și investiții străine directe. Datele oficiale arată că peste 60% din tranzacțiile comerciale și 70% din remiteri sunt în euro, iar această monedă este cea mai populară în piața valutară locală. Schimbarea va contribui la stabilitatea cursului valutar, în beneficiul economiei.

La fel, utilizarea euro ca monedă de referință este o decizie metodologică, menită să alinieze structurile financiare ale Moldovei cu cele ale Uniunii Europene, fără a afecta politica monetară a BNM. Cetățenii și agenții economici nu vor resimți un impact direct, tranziția fiind una tehnică, cu scopul de a susține echilibrul macroeconomic și alinierea la standardele europene.

Cetățenii vor beneficia de stabilitatea cursului EUR/MDL, reducerea riscului valutar și scăderea costurilor de tranzacționare, aspecte importante pentru persoanele care primesc remiteri sau dețin credite în euro”, au menționat reprezentanții BNM.

Decizia va avantaja și oamenii de afaceri. ,,Pentru mediul de afaceri, reducerea volatilității cursului valutar va sprijini planificarea financiară și va reduce riscurile în tranzacțiile comerciale cu partenerii din UE. Sectorul bancar și agenții economici vor beneficia, de asemenea, de o piață valutară EUR/MDL mai lichidă și de scăderea costurilor de tranzacționare”, au conchis angajații Băncii Naționale a Moldovei.

Ce spune Maia Sandu

Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, afirmă că ,,această decizie va aduce mai multă claritate și stabilitate pentru companiile moldovenești care exportă pe piața europeană. Costurile de schimb valutar vor scădea, iar afacerile vor putea planifica investiții și tranzacții comerciale cu mai multă încredere”.

Tot în acest an, Republica Moldova vrea să devină membră cu acte în regulă a sistemului unic de plăți în euro (SEPA), acest lucr4u facilitând transferurile rapide și mai ieftine între țară și statele europene, subliniază Maia Sandu.

„Adoptarea euro ca monedă de referință nu este doar o măsură tehnică, ci un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană. Este un pas hotărât spre o economie mai stabilă, mai predictibilă și mai atractivă pentru comerțul și investițiile externe”, a adăugat președinta Republica Moldova.

Aspirațiile europene ale Chișinăului

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în data de 3 martie 2022, la peste o săptămână după începerea războiului din Ucraina. A obținut statutul de țară candidată la Uniune în luna iulie a aceluiași an, în același timp cu Ucraina.

Pe 15 iunie 2024, ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene și-au dat „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, anunțul fiind făcut de Președinția belgiană a Consiliului UE.

Însă, la masa de tratative, cele două țări merg separat, negocierile propriu-zise fiind individuale și pot dura mult, durata lor variind în funcție de mai multe aspecte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ioana Ene Dogioiu / Filme cu proști care s-au crezut foarte deștepți

2 Locul unde se afla capitala sexului european în lumea antică. Orașul superb în care femeile se dăruiau bărbaților aproape gratis

3 Foarte interesante amănunte...

4 Marea autostradă din România plănuită în anii '80 care nu a mai fost realizată. Avea 870 de kilometri și trecea prin 11 județe

5 CTP, despre o eventuală interzicere a candidaturii lui C. Georgescu la prezidențiale: „Îl va transforma într-o tumoare imensă inoperabilă”