Chișinău: Republica Moldova poate adera la Uniunea Europeană fără regiunea transistreană și poate căuta soluții pentru conflict din calitatea de membru al UE
Republica Moldova poate adera la Uniunea Europeană fără regiunea tranistreană, pe care autoritățile de la Chișinău nu o controlează în prezent, transmite Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) din Chișinău, potrivit portalului NewsMaker.md.
Uniunea Europeană și Republica Moldova FOTO: Shutterstock
„Malul stâng al Nistrului este parte integrantă a Republicii Moldova, iar autoritățile de la Chișinău doresc o soluționare pașnică a conflictului transnistrean, menținând în același timp drumul european al țării. Scopul nostru principal este să aderăm la UE ca țară reintegrată”, transmite comentariul MAEIE, ca răspuns la o solicitare de a explica declarațiile ministrului Nicu Popescu, într-un interviu acordat Politico.
„O altă opțiune ar fi aderarea la UE cu acea parte a teritoriului care se află sub controlul autorităților legale și legitime de la Chișinău, aspect evidențiat și de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, cu soluționarea ulterioară a conflictului.
În marja Summit-ului Comunității Politice Europene din 1 iunie 2023, oficialul european a subliniat faptul că pentru aderarea Republicii Moldova la UE, conflictul transnistrean nu este un obstacol, menționând că anterior au mai existat situații similare.
Astfel, dacă Republica Moldova nu aderă la UE ca țară reintegrată, autoritățile de la Chișinău – împreună cu partenerii internaționali – vor căuta în continuare soluții pentru rezolvarea conflictului transnistrean, chiar și după aderarea la blocul comunitar”, a menționat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).
Igor Zaharov, purtător de cuvânt MAE, a venit într-o postare cu următoarele precizări despre aderarea Republicii Moldova la UE și procesul de reglementare al conflictului transnistrean:
1. Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă prioritatea națională a țării noastre, a cetățenilor noștri și a guvernului RM. Aceasta reprezintă unica opțiune pentru asigurarea păcii, securității și progresul țării noastre. Avem un consens larg pe acest subiect.
2. Calendarul de aderare la UE este unul ambițios, cu obiectivul de a fi pregătiți de aderare până în 2030.
3. Ne dorim să aderam la UE ca o țară reintegrată. În același timp ar fi IRESPONSABIL din partea noastră să facem calendarul nostru de aderare la UE dependent de evoluțiile reglementarii conflictului transnistrean și de doleanțele liderilor separatiști din stânga Nistrului.
4. Reintegrarea pașnică a regiunii transnistrene va avea loc, fie până, fie după aderarea noastră la UE.
Transnistria este un stat separatist care se întinde pe un teritoriu de aproximativ 4.163 km², situată pe teritoriul Republicii Moldova, între Nistru și Ucraina. Susținută de Moscova, Autoproclamata republică Tranistria, are propria constituție, administrație, armată, monedă, instituții, steag, imn și limbă oficială (rusă), dar nu a fost recunoscută de comunitatea internațională.
Sursa: adevarul.ro