Chișinău: Premierul Valeriu Streleț a anunțat începutul procesului de lichidare a celor trei bănci implicate în "furtul secolului"

Chișinău: Premierul Valeriu Streleț a anunțat începutul procesului de lichidare a celor trei bănci implicate în "furtul secolului"

Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, a anunțat începutul procesului de lichidare a celor trei bănci implicate în așa-numitul 'furt al secolului' în urma căruia un miliard de dolari a dispărut la sfârșitul anului trecut, iar sistemul financiar al republicii a fost puternic slăbit: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

El a făcut un anunț în acest sens după ședința Comitetului Național de Stabilitate Financiară (CNSF), convocat miercuri seara, după ce în cursul zilei problema celor trei instituții financiare fusese abordată în cadrul reuniunii Consiliului Suprem de Securitate, transmite IPN.

'Comitetul Național de Stabilitate Financiară nu ia decizii cu caracter obligatoriu de executare. El analizează anumite situații, formulează anumite recomandări. Dacă se ajunge la un consens, aceste recomandări se pun în practică. Am negociat un Memorandum între guvern și Banca Națională privind acțiuni (...) vizând transferul corect și echilibrat al conturilor trezoreriale, obligațiunilor de plată a pensiilor și altor plăți sociale, dar și obligațiunile Băncii Naționale. Aceste măsuri ar urma să ducă la însănătoșirea sistemului bancar' al republicii, a subliniat premierul moldovean.

Totodată, Valeriu Streleț a menționat că în cadrul ședinței CNSF s-a discutat și despre soarta angajaților Băncii de Economii, Băncii Sociale și a celor de la Unibank.

'Planurile de reangajare a acestor specialiști, care nu sunt vinovați cu nimic că aceste trei bănci au intrat în dificultate, vor fi anunțate de noi în viitorul apropiat. Infrastructura bancară a celor trei entități ar putea trece în proprietatea altor bănci, care vor plăti bani pentru aceasta, dar cu o condiție — să-și păstreze profilul de activitate și să reangajeze personalul', a mai spus șeful executivului de la Chișinău.

Prim-ministrul a anunțat și o dată limită de finalizare a procesului de lichidare a celor trei bănci — 9 octombrie 2015.

Guvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova, Dorin Drăguțanu, a susținut și el ideea lichidării celor trei bănci. 'Aceste bănci nu au viitor și nu sunt viabile din punct de vedere financiar. Ele nu au sisteme informatice viabile, ele nu au produse și clienții lor au plecat în mare parte', a declarat guvernatorul după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Anterior, Fondul Monetar Internațional (FMI) condiționase continuarea relațiilor cu Republica Moldova de lichidarea celor trei bănci. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”