Chinezii de la CEFC au extins termenul de preluare a Rompetrol, fixat inițial pentru octombrie 2016

Chinezii de la CEFC au extins termenul de preluare a Rompetrol, fixat inițial pentru octombrie 2016

Compania chineză CEFC, care a semnat în aprilie un acord pentru preluarea KMGI (fostul Rompetrol Group) de la KazMunayGas, a extins cu câteva luni termenul de finalizare a tranzacției, fixat inițial pentru luna octombrie a acestui an, a declarat, luni, vicepreședintele Rompetrol, Azamat Zhangulov, într-o discuție cu presa.

"Preluarea de către CEFC nu s-a realizat încă", a spus el. Întrebat ce înseamnă acest lucru, el a răspuns: "Înseamnă exact ceea ce înseamnă. Nu există încă o finalizare".

El a arătat apoi că termenul-limită a fost extins, în contextul discuțiilor pe care Rompetrol le poartă cu statul român.

"Termenul cu CEFC a fost extins, în contextul noilor discuții pe care trebuie să le purtăm cu Guvernul. Acordul cu acest investitor va continua, dar va fi nevoie de alte câteva luni, probabil, să finalizăm noii termeni din acord", a subliniat Zhangulov.

Termenul-limită pentru preluarea Rompetrol de către CEFC era luna octombrie a acestui an, a mai spus el.

În ceea ce privește intenția KMGI de a acționa statul la Curtea Internațională de Arbitraj, în baza tratatelor privind protejarea investițiilor, oficialul Rompetrol a susținut că, până acum, nu a avut loc nicio discuție cu reprezentanții statului.

"În acest moment, suntem în perioada de reconciliere. Ne așteptăm ca Guvernul să vină la negocieri. Ne așteptăm ca discuțiile cu comisia de negociere să înceapă în curând. Până acum nu am avut nicio discuție, nu am fost abordați de către Guvern. Există o procedură să fie alcătuită o comisie, care să abordeze compania, dar este nevoie de timp pentru Guvern. Înțelegem că nu o pot face imediat. După ce am trimis scrisoarea, nu am avut nicio discuție cu autoritățile", a precizat Zhangulov.

Totodată, el a arătat că nu a primit încă o solicitare din partea Ministerului Energiei de prelungire a memorandumului semnat în 2013 cu Guvernul României, care expiră la finele acestui an

"Memorandumul de înțelegere a fost semnat în februarie 2013 și până acum a fost extins de 13 ori. Ultima extindere s-a întâmplat în octombrie 2015. Credem că am acordat suficient timp Guvernului să execute acțiunile care erau planificate până acum. Nu am primit nicio solicitare oficială să avem o nouă prelungire, dar de îndată ce o vom primi o vom analiza. Dar încă sperăm că toate acțiunile vor fi realizate în termenii agreați. Am înțeles că va veni această cerere și, de îndată ce va veni, o vom discuta cu Guvernul și apoi vom face publică decizia", a arătat vicepreședintele Rompetrol.

În urmă cu o săptămână, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că Guvernul ar putea prelungi memorandumul semnat cu Rompetrol privind înființarea unui fond de investiții comun de un miliard de dolari, acord care expiră la finele acestui an, însă analizează și alte soluții.

"Am desemnat compania care va reprezenta interesele statului român în acest aranjament financiar (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie — n.r.), dar este un proces complicat din punct de vedere tehnic, care va trebui să scoată la final un acord al acționarilor. Ca de fiecare dată, în astfel de situații complicate, ne asumăm un termen, dar nu ține numai de noi. Fără discuție, se vor lua toate măsurile ca să fie protejate interesele statului român și, dacă este nevoie de prelungiri, se vor face toate prelungirile. Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. Vorbim de discuții extrem de complexe și de o istorie destul de complicată. Cât privește Ministerul Energiei, pentru noi lucrurile sunt destul de clare. Ei sunt un investitor important în România și vor continua să fie", a spus ministrul, prezent la un forum pe teme economice.

El a fost întrebat de ce negocierile durează atât de mult, din moment ce toate lucrurile sunt clare.

"Până la începutul acestui an, negocierile care trebuiau să decurgă ca urmare a acestui memorandum nu au fost demarate. Noi suntem cei care le-au demarat și sigur că nu se poate aștepta nimeni ca un proces de o asemenea amploare să se încheie în două sau trei luni, după o perioadă lungă în care nu s-a întâmplat nimic", a răspuns Grigorescu.

Potrivit acestuia, prelungirea memorandumului este doar una dintre soluțiile pe care le are în vedere Guvernul.

"Dacă nu există o înțelegere și o soluție între părți până la finalul anului, prelungirea memorandumului este cu siguranță una dintre posibilități. Nu excludem niciuna dintre ele. Nu aș vrea să mă antepronunț", a susținut ministrul Energiei.

Întrebat care ar putea fi o altă soluție, în afară de prelungirea memorandumului, ministrul a evitat să dea un răspuns concret.

"Cum spuneam, negocierile sunt în curs și nu aș vrea să intervin într-un proces tehnic. Să vedem cum se derulează acesta și care este concluzia. În momentul în care vom avea elemente suplimentare, fără să dau eu vreo linie dintr-un birou, să intervin peste un exercițiu tehnic, le vom comunica", a arătat Grigorescu.

Memorandumul dintre Rompetrol și statul român a fost aprobat în Guvern la finele lunii ianuarie 2014. Documentul prevede faptul că Rompetrol va achiziționa cu 200 de milioane de dolari o participație de 26% din Rompetrol Rafinare. De asemenea, memorandumul prevede înființarea unui fond de investiții comun în valoare de un miliard de dolari.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…