China, vizată de o nouă anchetă în SUA pentru serviciile de internet și telefonie mobilă

China, vizată de o nouă anchetă în SUA pentru serviciile de internet și telefonie mobilă

Administrația Biden investighează mai multe companii chineze, care oferă servicii de internet, telefonie mobilă și cloud, din cauza îngrijorărilor că aceastea ar putea exploata datele americanilor prin cloud și apoi le-ar trimite Beijingului, relatează Reuters .

Rivalitatea SUA-China FOTO Shutterstock

Ancheta este condusă de autoritățile din cadrul Departamentului pentru Comerț. Acestea au notificat companiile conduse de stat și au completat mai multe "analize bazate pe risc" asupra China Mobile și China Telecom, urmând acum să ancheteze și China Unicorn.

Deși companiile au o prezență redusă în Statele Unite, faptul că oferă servicii de internet și cloud le oferă acces la datele americanilor.

Reprezentanții companiilor și avocații săi americani au refuzat să comenteze aceste acuzații. Ambasada Chinei la Washington a transmis că speră ca SUA să "înceteze opresarea companiilor chineze sub pretexte false", adăugând că Beijingul va continua să apere drepturile și interesele companiilor chineze.

Investigația face parte din efortul Washingtonului de a împiedica Beijingul să exploateze accesul firmelor chineze la datele americanilor în scopul de a afecta companiile americane, oamenii, sau chiar securitatea națională, în contextul rivalității tehnologice și economice dintre cele două țări .

Autoritățile de reglementare nu au decis încă modul în care se vor adresa acestor potențiale amenințări, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

"Sunt principalii noștri adversari la nivel global și sunt foarte sofisticați", a declarat Doug Madory, analist la firma Kentik. "Cred că (autoritățile de reglementare) nu ar simți că își fac treaba dacă nu ar încerca să elimine fiecare risc", a adăugat el

Acces la internet prin China

China Telecom, China Mobile și China Unicorn sunt de mult în atenția Washingtonului. Comisia Federală pentru Comunicații (FCC) a interzis firmei China Mobile să furnizeze servicii de telefonie în 2019 și a revocat licențele firmelor China Telecom și China Unicorn pentru același lucru în 2021.

Asta după ce, în 2020, un raport al agențiilor guvernamentale americane au recomandat acest lucru. În raport au fost citate cel puțin nouă instanțe în care China Telecom a deviat traficul de innternet prin China, existând riscul ca informațiile să fie interceptate, manipulate, sau blocate din a ajunge la destinația lor.

"Activitățiile China Telecom în SUA...au oferit actorilor sponsorizați de Guvernul chinez oportunitatea de a întrerupe și devia datele SUA și traficul comunicațiilor", au declarat autoritățile americane la vremea respectivă.

Punctele de acces și cloud, sub lupă

Companiile de telecomunicații chineze au reușit să se infiltreze adânc în infastructura de interne din Statele Unite, mai scrie Reuters.

Potrivit site-ul său, China Telecom are opt puncte de acces americane, care stau la baza punctelor de schimb de internet (internet exchange points sau IXP), care permit rețelelor la scară largă să se conecteze una la alta și să facă schimb de informații.

FCC consideră că acest lucru reprezintă un "adevărat risc asupra securității naționale" a țării.

Autoritățile americane investighează de asemenea serviciile de cloud ale companiilor chineze în SUA.

Aceștia se tem că firmele ar putea accesa informațiille personale și proprietatea intelectuală din cloud-uri, iar apoi să le trimită Guvernului chinez.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Așa o fi?

3 Pilot britanic de la Baza Kogălniceanu: „Am putut vedea dronele Shahed intrând în Odesa“

4 Descoperire inedită despre calitățile cafelei

5 Facem calcule? / Golul norocos al Ungariei în minutul 10 de prelungiri cu Scoția a dus România mai aproape de calificare