China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada”
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina, afirmă ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, în timp ce consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, spune că nu a existat încă niciun semn de transfer direct de arme, potrivit The Guardian .
Grant Shapps. FOTO EPA EFE
Ca bază pentru declarația sa, Grant Shapps a citat serviciile de informații americane și britanice.
Afirmația lui Shapps a avut loc miercuri, în timpul unui discurs la Conferința de Apărare de la Londra:
„Astăzi pot dezvălui că avem dovezi că Rusia și China colaborează pentru echipamente de luptă care să fie folosite în Ucraina (...). Serviciile de informații din domeniul apărării din SUA și Marea Britanie pot dezvălui că ajutorul letal este acum transportat din China către Rusia și în Ucraina”.
„Se acoperă reciproc”.
Shapps nu a furnizat dovezi în sprijinul afirmației sale, însă a precizat că a existat o creștere de 64% a comerțului dintre cele două țări de la începutul războiului din Ucraina și că „se acoperă reciproc”:
„Sunt informații noi care mă determină să pot declasifica și dezvălui acest fapt astăzi. Cred că este destul de semnificativ”.
Ministrul britanic al apărării afăcut un apel că către NATO de a se „trezi” și de a spori cheltuielile de apărare la nivelul întregii alianțe.
„Este timpul ca lumea să se trezească. Și asta înseamnă să traducem acest moment în planuri și capacități concrete. Iar asta începe cu punerea bazelor pentru o creștere a cheltuielilor la nivelul întregii alianțe pentru descurajarea noastră colectivă", a mai spus Grant Shapps în comentariile care au fost contestate de consilierul pe probleme de securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan.
Statele Unite „sunt îngrijorate în legătură cu ceea ce face China pentru a alimenta mașina de război a Rusiei”
Potrivit acestuia din urmă, posibilitatea ca China să „furnizeze arme direct - asistență letală - Rusiei” a fost o preocupare anterioară, dar că „nu am văzut acest lucru până în prezent”.
Totuși, a adăugat Jake Sullivan, Statele Unite „sunt îngrijorate în legătură cu ceea ce face China pentru a alimenta mașina de război a Rusiei, nu oferind arme în mod direct, dar furnizând inputuri pentru baza industrială de apărare a Rusiei”.
De la invazia din Ucraina, parteneriatul strategic dintre China și Rusia a devenit mai strâns, iar oficialii americani spun că Beijingul continuă să furnizeze Moscovei componente cheie de care are nevoie pentru mașina sa de război, iar achiziția sa de petrol și gaze rusești a contribuit la stimularea economiei rusești.
Liderul chinez Xi Jinping l-a primit pe omologul rus Vladimir Putin, la începutul acestei luni, la Beijing, unde, împreună, au făcut o demonstrație puternică de unitate.
După discuțiile cu Putin, Xi a anunțat că au căzut de acord asupra necesității unei „ soluții politice” pentru a rezolva războiul.
China „nu poate pretinde că este complet neutră în acest caz”
În aprilie, Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO, a declarat, pentru Politico, că China continuă să vândă Rusiei provizii conexe , cum ar fi tehnologie pentru drone și ingrediente pentru praf de pușcă:
„RPC [Republica Populară Chineză] nu poate pretinde că este complet neutră în acest caz, de fapt, alege o tabără. Dacă nu ar fi furnizat unele dintre aceste componente sau acest sprijin material, Rusia ar fi într-o situație foarte diferită și ar avea probleme în a continua unele dintre aceste acte de agresiune”.
Sursa: adevarul.ro