China trimite primul echipaj civil în spațiu cu ocazia lansării Shenzhou-16 VIDEO
China a trimis cu succes un echipaj de trei oameni către noua sa stație spațială și spune că vrea să o extindă în anii ce vin și să o deschidă și pentru astronauți din alte țări. China vrea să trimită oameni pe Lună până în anul 2030, relatează CNN.
FOTO: Captură Video
Misiunea Shenzhou-16 a fost lansată pe 30 mai, la ora locală 9.31, de la baza din Jiuquan, cu o rachetă Long March 2F. Unul dintre astronauți este cel mai experimentat chinez în spațiu, care a mai participat la patru misiuni. În premieră a fost trimis și un civil: un profesor care se va ocupa de experimentele științifice. Lansarea a fost „un succes total”, au spus chinezii.
Echipajul - Jing Haipeng, Zhu Yangzhu și Gui Haichao - va prelua locul astronauților de pe Shenzhou-15, care se află în străinătate pe stația spațială chineză Tiangong, recent finalizată, pentru a-și începe propriul stagiu de cinci luni la bordul stației.
Este a cincea misiune cu echipaj uman a Chinei către stația spațială din 2021 încoace.
Echipajul Shenzhou-15 de la bordul stației a fost fotografiat urmărind lansarea echipajului de înlocuire prin intermediul unui flux live. Cele două echipaje ar urma să se întâlnească pe stație la aproximativ 6,5 ore după lansare, a precizat presa de stat.
Printre membrii echipajului Shenzhou-16, Gui, profesor la prestigioasa instituție aeronautică chineză Beihang University, care și-a urmat studiile postdoctorale în Canada, este primul civil chinez care participă la un zbor spațial. Toți ceilalți astronauți au fost membri ai Armatei Populare de Eliberare a Chinei.
Gui va opera încărcăturile utile pentru experimentele spațiale, în timp ce Jing și Zhu vor opera și gestiona nava spațială, pe lângă efectuarea de teste tehnice, a precizat luni Agenția spațială chineză cu echipaj uman (CMSA), într-o conferință de presă de prezentare a echipajului.
Jing, comandantul misiunii, este un veteran al spațiului, care a făcut parte din prima echipă de astronauți chinezi în 1998 și a efectuat deja trei misiuni de zbor cu echipaj uman. Misiunea marchează primele zboruri în spațiu pentru Zhu și Gui, ambii născuți în 1986.
Selectarea lui Gui pentru echipaj a generat un interes deosebit în presa online chineză, nu numai pentru poziția sa de prim astronaut civil, ci și pentru un accesoriu pe care îl purta în fotografiile oficiale și care, de obicei, nu este întâlnit la cei care se îndreaptă spre spațiu - ochelarii de vedere.
Luni, mai multe instituții media au răspuns la discuția online despre cum o persoană fără o vedere perfectă ar putea fi autorizată fizic pentru o misiune spațială.
Cotidianul de stat China Daily l-a citat pe fostul astronaut Yang Liwei, în prezent un oficial de top în programul spațial cu echipaj uman al Chinei, explicând că, pe măsură ce diviziunea muncii în misiuni a devenit mai specializată, au existat criterii diferite pentru diferiți membri ai echipajului.
Mai multe articole au detaliat, de asemenea, pregătirea riguroasă la care Gui a fost supus înaintea misiunii, inclusiv supraviețuirea în deșert, teste de privare de somn, pregătire în centru și exerciții subacvatice pentru abilități operaționale.
Regulile NASA pentru astronauții săi prevăd că „acuitatea vizuală de departe și de aproape trebuie să poată fi corectată la 20/20 la fiecare ochi”. Dar se adaugă: „Utilizarea ochelarilor este acceptabilă”.
Lansarea Shenzhou-16 are loc în condițiile în care China și-a avansat rapid capacitățile în spațiu - inclusiv prin crearea stației spațiale Tiangong, care și-a finalizat construcția de bază anul trecut și care se așteaptă să funcționeze și să găzduiască astronauți timp de cel puțin un deceniu.
Acest lucru ar putea face din ea singurul avanpost pe orbită pentru cercetare științifică după ce se preconizează că Stația Spațială Internațională își va încheia activitatea în 2030.
China a încercat să își deschidă stația pentru colaborarea cu partenerii internaționali, inclusiv prin găzduirea de experimente din alte țări.
Sursa: adevarul.ro