China spune că reunificarea cu Taiwanul poate fi făcută cu forța ca ultimă soluție
China își rezervă dreptul de a folosi forța asupra Taiwanului ca ultimă soluție în condiții convingătoare, deși reunificarea pașnică este prima sa alegere, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Partidului Comunist, relatează Reuters.
China este pregătită să folosească forța asupra Taiwanului. FOTO: Shutterstock
Reunificarea Chinei și Taiwanului îndeplinește interesele tuturor, inclusiv ale compatrioților din Taiwan, a declarat Sun Yeli într-o conferință de presă la Beijing.
Președintele Xi Jinping este gata să câștige un al treilea mandat de cinci ani ca secretar general al partidului de guvernământ, cel mai puternic loc de muncă din țară, la congresul care va avea loc în Sala Mare a Poporului din Beijing timp de o săptămână, începând de duminică.
Xi Jinping se află la conducerea țării de un deceniu, iar de-a lungul mandatelor a prioritizat securitatea, expansiunea rolului statului economic, întărirea armatei, politica externă mai asertivă și intensificarea presiunii de a captura Taiwanul.
Taiwanul va trata incursiunile militare chineze în spațiul său aerian ca fiind un „prim atac”
Ministrul taiwanez al Apărării, Chiu Kuo-cheng, a anunțat recent faptul că avioanele de luptă chineze sau dronele care intră în spațiul aerian al Taiwanului vor fi considerate ca fiind „un prim atac”. Declarațiile acestuia au venit pe fondul situației din ce în ce mai instabile din zonă și a presiunii militare a Beijingului.
Chiu Kuo-cheng a făcut aceste remarci în timp ce se adresa parlamentarilor cu privire la amenințările reprezentate de recenta serie de măsuri de escaladare a Chinei.
Ministrul taiwanez al Apărării nu a menționat cum va răspunde Taipei dacă avioanele Armatei Populare de Eliberare ar încălca limita teritorială, stabilită ca fiind la 22.2 kilometri de țărmul insulei.
„În trecut, am spus că nu vom fi primii care lovesc, ceea ce înseamnă că nu vom trage primul foc fără ca (China) să lanseze mai întâi obuze de artilerie sau rachete”, a afirmat Chiu Kuo-cheng.
„Dar acum situația s-a schimbat în mod evident, deoarece China a folosit mijloace precum dronele. Așa că ne-am adaptat și vom considera orice trecere a entităților aeriene (în spațiul aerian teritorial al Taiwanului) drept un prim atac”, a mai adăugat ministrul Apărării în cadrul unei întrevederi a Comitetului pentru Afaceri Externe și apărare națională a legislativului.
La începutul acestui an, președinta taiwaneză Tsai Ing-wen a afirmat că armata insulei va lua „contramăsuri necesare și puternice după caz” împotriva a ceea ce a numit drept tactici de război în zona gri, inclusiv „hărțuirea cu drone”.
„Nu vom oferi Chinei pretextul de a crea un conflict. Nu vom provoca dispute și vom fi reținuți, dar asta nu înseamnă că nu vom contraataca”, a declarat președinta taiwaneză.
Sursa: adevarul.ro