China spune că nu va mai recunoaşte paşapoartele speciale britanice acordate locuitorilor din Hong Kong

China spune că nu va mai recunoaşte paşapoartele speciale britanice acordate locuitorilor din Hong Kong

China a anunţat vineri că nu va mai recunoaşte paşapoartele speciale acordate de Londra anumitor locuitori din Hong Kong, după decizia Marii Britanii de a extinde drepturile de şedere pentru aceştia pe teritoriul său, relatează AFP.

Londra a anunţat că duminică va intra în vigoare prelungirea şederii asociate cu acest paşaport, ca reacţie la impunerea anul trecut de către China a unei legi de securitate naţionale care a restrâns libertăţile în fosta colonia britanică.

Hongkonghezii care deţin un paşaport britanic de peste mări ('BNO'), document moştenit de la retrocedarea către China în 1997, vor putea de acum să trăiască şi să lucreze în Marea Britanie timp de cinci ani, iar după aceea să ceară cetăţenia britanică.

Ei nu aveau până acum decât dreptul de a vizita Marea Britanie pentru şase luni, fără a putea să lucreze în această ţară.

Ca reacţie, Beijingul şi-a exprimat "indignarea". "Începând cu 31 ianuarie, China nu va mai recunoaşte aşa-numitele paşapoarte britanice de peste mări ca document de călătorie sau de identitate", a anunţat în faţa presei purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Zhao Lijian.

Beijingul "îşi rezervă dreptul de a lua măsuri complementare", a adăugat el.

"Marea Britanie este pe cale să transforme un mare număr de rezidenţi din Hong Kong în cetăţeni britanici de al doilea grad", a acuzat purtătorul de cuvânt.

Consecinţele practice ale anunţului făcut de Beijing nu sunt clare, comentează AFP.

Ele ar putea însemna că hongkonghezii care deţin un paşaport de tip BNO nu vor putea intra în China continentală. Însă autorităţile chineze nu ştiu neapărat cine deţine un astfel de paşaport.

Atunci când se deplasează în China continentală, hongkonghezii nu îşi pot folosi decât paşaportul de Hong Kong.

Ei nu au motiv să îşi folosească paşaportul BNO decât pentru a intra pe teritoriul Marii Britanii sau al unei alte ţări care recunoaşte acest document de călătorie.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat vineri că noile drepturi vor permite "onorarea profundelor noastre legături istorice şi amicale cu poporul din Hong Kong" şi apărarea libertăţii.

Legea privind securitatea naţională instituită în Hong Kong "constituie o încălcare clară şi gravă a declaraţiei comune sino-britanice" care a permis retrocedarea teritoriului, a reafirmat vineri ministrul Afacerilor Externe, Dominic Raab.

Conform Londrei, există 350.000 de deţinători de paşaport britanic de peste mări, un număr care a crescut de aproape două ori de la începutul mişcării de contestare la Hong Kong în urmă cu un an şi jumătate. Însă 2,9 milioane de alţi honkonghezi, de fapt toţi cei născuţi înainte de 1997, sunt eligibili pentru a obţine acest document.

Conform Ministerului de Interne, 7.000 de deţinători ai unui paşaport de peste mări au venit în Marea Britanie între iulie şi mijlocul lui ianuarie, datorită unei proceduri excepţionale. Londra estimează că noul sistem ar putea atrage până la 322.400 dintre compatrioţii acestora în interval de cinci ani. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”