China și SUA, tensiuni fără precedent. „Momentul critic va veni mai devreme sau mai târziu“
Relațiile sino-americane au ajuns aproape de un minus istoric, iar în lume există temeri că cele două superputeri ar putea intra în coliziune. „Adevărul” a discutat pe această temă cu doi importanți politologi români, Cristian Pîrvulescu și Valentin Naumescu, iar părerile lor, în cazul de față, sunt împărțite.
Șefii celor mai puternice state, Xi Jinping (China) și Joe Biden (SUA). FOTO Arhivă Adevărul
Războiul din Ucraina pare încă departe de final, dar asta nu-i oprește pe tot mai mulți analiști politici, de ambele maluri ale Atlanticului, să vorbească despre un alt conflict, de o amploare mult mai mare și cu un potențial distructiv infinit mai mare. Relațiile dintre SUA și China sunt tot mai încordate, iar ambele părți se acuză reciproc.
Chiar și printre politicienii și ofițerii de rang superior din cele două țări se vorbește despre riscul unei confruntări militare. Nici vorbele președintelui Xi Jinping, care a anunțat vremuri tulburi și a cerut armatei chineze să se pregătească pentru un posibil război, nu au avut darul să liniștească.
În același timp, în cealaltă tabără numeroși generali și analiști politici anunță riscuri importante, iar un memo semnat de generalul Mike Minihan , nimeni altul decât comandantul unității strategice de transport aerian a Armatei Statelor Unite ale Americii, vorbește despre un război cu China, în 2025.
Și dacă nu era suficient, la fel de important, în noua strategie de apărare a SUA se precizează nici mai mult nici mai puțin decât că „China prezintă un risc fundamental pentru securitatea SUA în deceniile care vor urma“.
Spre comparație, Rusia lui Putin, atât de agresivă cu vecinii săi, e considerată de către experții Departamentului American al Apărării „o ameninţare acută la adresa intereselor naţionale ale Statelor Unite în străinătate şi pe teritoriul american”, adică un risc mai puțin pronunțat.
Tensiuni tot mai mari
După scandalul baloanelor meteo, care a apărut într-un moment de destindere, relațiile dintre cele două super puteri s-au stricat tot mai mult. Totul a culminat cu incidentele din ultimele trei săptămâni.
Mai întâi, pe 26 mai 2023, un avion de luptă chinez a interceptat un avion de recunoaștere al SUA, deasupra Mării Chinei de Sud. Apoi, oficialii chinezi din domeniul Apărării au respins cererea secretarului american al apărării, Lloyd Austin, pentru o întâlnire bilaterală. Și mai recent, pe 4 iunie 2023, o navă chineză s-a apropiat primejdios, la 150 de metri de un distrugător de rachete american care traversa strâmtoarea Taiwan. Și asta nu e tot: China vrea să construiască o bază în Cuba, la circa 150 de kilometri de Florida (SUA), ceea ce îi duce pe mulți cu gândul la criza rachetelor din anii ‘60.
Și totuși, printre atâtea vești alarmiste există și una dătătoare de speranțe. Cele două țări ar putea face primii pași spre dezgheț, după o perioadă critică. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va merge la Beijing pe 18 iunie 2023, iar cei mai mulți cred că va duce cu el un mesaj pacifist.
Naumescu: Ordinea mondială se restructurează
„Adevărul” a discutat cu doi cunoscuți politologi români, Valentin Naumescu și Cristian Pîrvulescu, despre riscul unui astfel de război.
Autorul cărții „Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea, politologul clujean Valentin Naumescu crede că ne îndreptăm spre un conflict în zona Indo-Pacificului.
„Momentul unei confruntări eu cred că va veni mai devreme sau mai târziu. Pentru că orice tip de tensiune din aceasta escaladează până la momentul în care va avea un deznodământ. Adică, în acest moment, ordinea mondială se restructurează. Ea nu este cristalizată, un anumit tip de hegemonie americană sau de supremație occidentală este pus în discuție, este contestată, dar nu s-a creat încă un alt tip de ordine mondială”, comentează profesorul de la Universitatea Babeș-Bolyai.
Mult mai optimist este analistul Cristian Pîrvulescu. Politologul bucureștean crede că cele două superputeri vor găsi soluții pentru a evita un conflict catastrofal.
„Eu nu cred că după experiența ucraineană China este interesată de o aventură riscantă în Taiwan, mai degrabă vrea să mențină Taiwanul în zona sa de interes. China vrea să evite ca Taiwanul să își declare independența. În plus, o intervenție militară acolo ar crea foarte multe probleme economice. Gândiți-vă că sancțiunile aplicate Rusiei s-ar aplica și Chinei. Sigur că asta ar afecta foarte grav și economiile noastre, dar am început să tragem o serie întreagă de învățăminte și încet-încet să ne pregătim pentru alternative”, spune Pîrvulescu.
În opinia sa, deși China s-a apropiat în ultima vreme de Rusia lui Putin, are o altfel de politică externă, mai puțin agresivă. „China ar avea enorm de mult de pierdut pentru a recupera ce? Și nu cred că liderii chinezi suferă de aceeași malformație ideologică precum Vladimir Puțin. Nu e vorba de un imperialism nostalgic, China are o altă viziune pe termen mediu și lung decât Rusia”, explică politologul Cristian Pîrvulescu.
Poziția Europei
Europa nu are în acest moment o poziție clară față de China. Economia Uniunii Europene este în bună măsură dependentă de cea a Chinei, dar este valabilă și reciproca. În ultimele șase luni, rând pe rând premierul Germaniei, Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, dar și premierul Spaniei, Pedro Sanchez, s-au deplasat la Beijing. Germania, Franța și Spania au încheiat de la finalul anului 2022 și până acum sute de contracte cu marile companii chineze, în valoare de sute de miliarde de euro.
Singurul șef important de stat care a vorbit deschis despre cum ar trebui să arate relațiile Uniunii Europene cu China a fost Macron, care a recomandat ca Bruxelles-ul să-și păstreze neutralitatea în cazul unui eventual conflict direct între SUA și China. Poziția sa a fost susținută ulterior de președintele Consiliului European, Charles Michel, dar și de către comisarul european Thierry Breton, cel care se ocupă de industria de apărare a Uniunii Europene. Reacții critice au venit dinspre Polonia, țară apropiată de SUA, dar și din partea Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene și o susținătoare a ideii conform căreia Uniunea Europeană trebuie să urmeze în totalitate politica SUA.
Ce spun experții Pentagonului
În noua strategie americană de apărare se precizează, dincolo de faptul că China reprezintă un risc fundamental” și că SUA va trebui să „împiedice o dominaţie a Chinei în regiuni-cheie, protejând în acelaşi timp teritoriul american şi consolidând un sistem internaţional stabil şi deschis”.
Cel mai important este, însă, că experții Pentagonului nu vor un război cu China și îl consideră evitabil. „Un conflict cu China nu este nici inevitabil, nici de dorit“, se precizează în document.
Sursa: adevarul.ro