China recunoaște că a creat un robot capabil să taie cabluri submarine

China recunoaște că a creat un robot capabil să taie cabluri submarine

China a anunțat că a creat un robot avansat capabil să secționeze cabluri submarine, esențiale pentru telecomunicațiile globale.

China dezvoltă un robot capabil să taie cabluri submarine. FOTO: Shutterstock

China dezvoltă un robot capabil să taie cabluri submarine. FOTO: Shutterstock

Într-un context tensionat, marcat de avarierea unor cabluri de comunicații în Marea Baltică , China a anunțat că a creat un robot avansat capabil să secționeze cabluri submarine, esențiale pentru telecomunicațiile globale. Dezvăluirea a fost făcută de South China Morning Post, un cotidian din Hong Kong, și a stârnit îngrijorări la nivel internațional, potrivit Le Figaro .

Potrivit sursei citate, robotul a fost dezvoltat de inginerii Centrului de Cercetare Navală din China (CSSRC) și poate funcționa la adâncimi de până la 4.000 de metri, în medii cu „vizibilitate zero”, mult sub nivelul la care sunt amplasate de obicei cablurile.

Dispozitiv este conceput pentru a fi ataşat submarinelor capabile să se aventureze în ape adânci, indiferent dacă au sau nu echipaj. Robotul are un braț articulat realizat din titan și este echipat cu un disc de tăiere de 15 centimetri, capabil să taie „cabluri acoperite cu învelişuri din oţel, cauciuc şi polimeri” la o viteză de 1.600 de rotații pe minut.

Potrivit unei reviste chineze de specialitate, care a publicat un studiu despre acest dispozitiv la sfârșitul lunii februarie, „rezultatele experimentale arată că dispozitivul electric pentru tăierea cablurilor subacvatice poate dezafecta cu succes cabluri armate cu un diametru de 60 de milimetri, cu o rată de succes de până la 100%”.

Publicația mai subliniază că acesta este primul caz în care o țară recunoaște oficial existența unui astfel de instrument. Deși cercetătorii chinezi susțin că robotul este destinat pentru „salvarea civilă şi mineritul fundului mării”, experții avertizează că acesta ar putea fi utilizat și în scopuri militare.

Îngrijorările sunt amplificate de recentele incidente din Marea Baltică, unde aproximativ 10 cabluri de comunicații au fost sabotate de la începutul conflictului din Ucraina. În plus, în februarie, gărzile de coastă taiwaneze au interceptat un cargo chinez în apropierea unui cablu optic secționat, ridicând suspiciuni cu privire la implicarea Beijingului.

Dacă China decide să își intensifice acțiunile în acest domeniu, specialiștii avertizează că dispune deja de cea mai mare flotă de submarine din lume, ceea ce îi conferă un avantaj strategic semnificativ în controlul rețelelor de comunicații submarine.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Bill Gates avertizează că doar trei profesii vor supraviețui în era inteligenței artificiale

2 Jessica Aber, numită procuror federal de Biden, găsită moartă în locuința sa din Virginia. Demisionase înainte de venirea lui Trump

3 ALERTĂ Ambasada SUA la București, o nouă postare amenințătoare: „Dacă vreți să intrați ilegal în America, nici să nu vă gândiți la asta” / Comentariile …

4 „Absorbantul de arginți” Mihai Neamțu a admis că a luat bani pe TikTok de la Bogdan Peșchir, dar a mințit în legătură cu suma

5 Ce se întâmplă? / „Drăcovenia” din imagine, unică în Europa și NATO, a dat ture pe la Constanța...