China răspunde cu o patrulă militară la o vizită a unor membri ai Congresului american în Taiwan

China răspunde cu o patrulă militară la o vizită a unor membri ai Congresului american în Taiwan

Beijing, 27 nov /Agerpres/ - Armata chineză a anunţat că a desfăşurat "o patrulă de pregătire pentru luptă" în Strâmtoarea Taiwan "ca răspuns" la actuala vizită a unor membri ai Congresului american în Taiwan, insulă revendicată de Beijing, relatează AFP.

Nerecunoscut ca stat independent de către ONU, Taiwanul numără 23 de milioane de locuitori şi se bucură de un sistem politic democratic. În ultimele săptămâni, s-au înmulţit schimburile de replici între Beijing şi Washington în legătură cu soarta acestui teritoriu.

În acest context tensionat, membri ai Congresului american au ajuns joi pe insulă pentru a-şi exprima sprijinul faţă de autorităţile taiwaneze, privite cu neîncredere de Beijing deoarece ele încearcă să creeze o identitate taiwaneze distinctă de China.

Armata chineză a desfăşurat vineri "o patrulă de pregătire de luptă a forţelor navale şi aeriene în direcţia Strâmtorii Taiwan", a declarat un purtător de cuvânt al Teatrului de Operaţiuni Est, citat într-un comunicat transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă.

"Este vorba de o măsură necesară ca răspuns la situaţia actuală din Strâmtoarea Taiwan", a precizat el. "Misiunea sacră a armatei este de a proteja suveranitatea şi integritatea teritoriale naţionale", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Nu a fost oferit niciun alt detaliu legat de navele şi avioanele mobilizate.

Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing şi-a exprimat vineri "opoziţia fermă" faţă de vizita unor aleşi americani care, în opinia diplomaţiei chineze, revin "pentru a-i sprijini pe separatiştii taiwanezi".

O primă vizită a unor membri ai Congresului american a avut loc la începutul lunii noiembrie.

Taiwanul este condus din 1945 de un regim, 'Republica Chineză', care s-a retras acolo după victoria comuniştilor în China continentală în 1949 în urma războiului civil chinez.

'Republica Populară Chineză', cu sediul la Beijing şi condusă de Partidul Comunist, consideră insula ca făcând parte din teritoriul său. Beijingul ameninţă cu folosirea forţei în cazul în care Taiwanul şi-ar declara independenţa.

China şi-a intensificat presiunea asupra Taiwanului de la sosirea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, provenită dintr-un partid tradiţional pro-independenţă.

Beijingul încearcă să menţină Taipeiul în izolare diplomatică şi se opune vizitelor unor reprezentanţi politici străini, deoarece ele dau o legitimitate internaţională autorităţilor taiwaneze.

Luna trecută, senatorul francez Alain Richard, fost ministru al Apărării, a fost de asemenea primit de preşedinta Tsai Ing-wen. El a iritat Beijingul numind Taiwanul "ţară".AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri