China profită de slăbiciunea Rusiei și urmărește un nou obiectiv. Kremlinul este neputincios

China profită de slăbiciunea Rusiei și urmărește un nou obiectiv. Kremlinul este neputincios

Relațiile mai strânse ale Beijingului cu Moscova ar putea duce la incertitudine în regiunea arctică. Mai mult, Kremlinul nu are prea mult spațiu de manevră. „Prin menținerea relațiilor de prietenie cu Rusia, China poate obține un acces mai mare în Arctica și își poate extinde influența în regiune, inclusiv în sfera militară”, a informat duminică cotidianul din Hong Kong, South China Morning Post (SCMP), citând think tank-ul Rand Corporation, notează onet.pl .

Think tank-ul a avertizat, de asemenea, că paralizia actuală a Consiliului Arctic, legată de războiul din Ucraina, ar putea determina Moscova să încerce să creeze un nou sistem, semnificativ schimbat, de gestionare a afacerilor acestei regiuni. Țările non-NATO cu un interes în Arctica, cum ar fi China, ar putea avea mai multă influență în regiune, scrie universul.net .

În martie, țările Consiliului Arctic au anunțat boicotarea întâlnirilor care au loc în Rusia din cauza agresiunii sale împotriva Ucrainei. Rusia deține în prezent președinția Consiliului.

Prietenia cu Rusia, un ”pașaport” către Arctica

South China Morning Post scrie că R.P.China nu este un stat arctic și nu aparține Consiliului, dar a devenit un jucător important în regiune și desfășoară activități economice, științifice, culturale, diplomatice și militare semnificative în interiorul și în jurul țărilor din zonă. Din 2017, guvernul chinez a identificat în mod repetat Arctica ca parte a strategiei sale mai ample de extindere a influenței globale.

China a intensificat cooperarea cu Rusia în ultimii ani. Au semnat o serie de acorduri comerciale și de transport prin așa-numita ”Rută a Mării Nordului” și dezvoltarea comună a așa-numitului ”Drum al Mătăsii Polare”.

Conceptul presupune crearea de noi rute de transport care leagă Asia de Est cu Europa de Vest și America de Nord prin zona arctică. Include și cooperarea în domeniile științei, mediului și extracției de materii prime, a scris cotidianul din Hong Kong.

China, favorizată de războiul din Ucraina

„Din punctul de vedere al Chinei, există beneficii clare ale cooperării cu Rusia în aceste zone (…). Deschiderea rutelor arctice ar reduce costurile de transport, precum și riscurile asociate cu alte rute de transport, atenuează penuria energetică a Chinei și le poate transforma într-un hub pentru transportul energiei arctice către lume.” – evaluează Rand Corporation.

Acțiunile Chinei în zona arctică pot fi, totuși, influențate de dezvoltarea relațiilor cu Rusia, mai ales dacă economia rusă se micșorează ca urmare a războiului din Ucraina, a sancțiunilor occidentale și a unei reduceri a cifrei de afaceri comerciale – a evaluat „SCMP”.

„Moscova ar putea apela la China pentru a o ajuta la îndeplinirea obiectivelor sale de dezvoltare în Arctica, inclusiv investiții în extracția de resurse energetice și dezvoltarea (Rutei Mării de Nord) pentru transportul comercial”, se arată în raportul Rand Corporation.

Este posibil ca Rusia să nu aibă de ales?

Analiștii speculează că Kremlinul va rămâne probabil precaut cu privire la o potențială prezență militară chineză în Arctica. O astfel de prezență este însă posibilă dacă Rusia ar fi slăbită și nu i s-ar putea opune sau, dimpotrivă, dacă Rusia ar fi puternică și ar înceta să se mai teamă de China.

Interesul Chinei pentru Arctica a crescut pe măsură ce topirea gheții a deschis posibilitatea creării de noi rute de transport, dar încă nu este o prioritate pentru Beijing, scrie SCMP. Între timp, analiștii Rand Corporation cred că, chiar dacă influența Chinei în Arctica crește, aceasta va rămâne limitată.

„Investițiile și prezența Chinei în secțiunile nord-americane ale Arcticii rămân destul de limitate. (…) Totuși, este puțin probabil ca proiectele de infrastructură ale Beijingului să aibă efectele negative politice, sociale, de mediu și de securitate similare cu ale altor regiuni ale lumii”, se mai arată în raport.


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet