China: Președintele Xi Jinping, numit în premieră în presa oficială 'comandant șef'

China: Președintele Xi Jinping, numit în premieră în presa oficială 'comandant șef'

Media de stat chineze s-au referit la președintele Xi Jinping cu apelativul inedit de 'comandant șef' al noului centru de comandă interarme al țării, într-un moment în care liderul comunist încearcă să își consolideze controlul asupra forțelor armate, relatează AFP și DPA.

Agenția oficială de presă Xinhua și postul central de televiziune CCTV au difuzat reportaje în engleză și chineză referindu-se la Xi Jinping prin acest nou apelativ pentru prima dată, după vizita sa de miercuri la centrul de comandă.

Președinte al țării, Xi Jinping este de asemenea secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC) și președinte al Comisiei Militare Centrale — care este de fapt șef al armatei.

'Comandantul șef' a apărut la evenimentul de miercuri în ținută militară, însă fără insignă sau grad. Este doar a doua oară când președintele chinez se prezintă în ținută militară. El a mai fost îmbrăcat într-o astfel de ținută în ianuarie 2014 când a inspectat un regiment de frontieră în regiunea Mongolia Interioară.

De la începutul mandatelor sale la sfârșitul lui 2012 — începutul lui 2013, Xi Jinping încearcă să își sporească autoritatea asupra Armatei Populare de Eliberare (APL), care este tehnic brațul armat al PCC, mai mult decât al statului.

Armata trebuie să fie 'pe deplin loială', 'ingenioasă în luptă, eficientă în comandă, îndrăzneață și aptă să câștige războaie', a declarat Xi Jinping în timpul vizitei sale de miercuri, potrivit Xinhua.

Xi Jinping a supervizat mai multe schimbări în armata Chinei, inclusiv o reorganizare la începutul acestui an, renunțarea la câteva sute de mii de posturi și declanșarea unei campanii anticorupție împotriva unor ofițeri de rang înalt.

Noul centru de comandă a fost creat în cadrul acestei importante remanieri a structurii armatei, care conține de asemenea și crearea unei structuri însărcinate cu programul de rachete.

Beijingul a adoptat în ultimii ani o politică revendicativă, în special în Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Tudor Martalogu, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”