„Dictatorul de la Kremlin” reacționează precum o fiară încolțită și apelează la o retorică pe care omenirea nu a cunoscut-o nici măcar în timpul Războiului Rece.
SUA încearcă să transmită semnale puternice către Kremlin, sperând ca decidenții ruși să nu apese butonul nuclear.
În același timp SUA și aliații săi speră să mobilizeze comunitatea internațională pentru a trimite un mesaj fără precedent lui Vladimir Putin: utilizarea armelor nucleare ar provoca un răspuns economic și diplomatic paralizant, chiar și din partea prietenilor Rusiei.
Implicațiile politice la nivel internațional ar avea un efect dezastruos pentru Rusia, care ar fi izolată în totalitate. ”Nici China nu ar mai continua să aibă discuții și relații cu un stat care folosește arma nucleară”, este de părere și gen. Virgil Bălăceanu.
Prietenii lui Putin
Speranțele întregii lumi se îndreaptă acum către ”prietenii” lui Putin - liderii statelor care încă întrețin relații de colaborare mai strânsă cu Moscova.
Președintele turc a avut, joi seară, o convorbire telefonică cu omologul său rus și îl îndeamnă pe Putin să mai dea încă o şansă negocierilor cu Ucraina.
Totuși, se pare că Erdogan și-a epuizat mijloacele politico-diplomatice pentru a-l deturna lui Putin de pe lina auto-distrugerii nucleare.
Așa că administrația de la Casa Albă încearcă din răsputeri să internaționalizeze eforturile de des-escaladare a situației și să implice China și India pentru a intensifica presiunea asupra lui Putin.
Cele două țări „ar putea să-l informeze pe domnul Putin ce idee dezastruoasă ar fi orice utilizare a armelor nucleare”, spune un oficial american, citat de Politico .
Informația este confirmată de un înalt oficial al Departamentului de Stat care spune că diplomații americani au făcut presiuni asupra prietenilor și inamicilor regionali ai Rusiei să-l preseze pe Putin să nu meargă pe calea nucleară.
”Portiță” la ONU pentru sancțiuni contra F. Ruse
Între timp, administrația Biden se luptă pentru a determina ONU să ia măsuri împotriva Rusiei. O modalitate ar putea implica ocolirea Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, pentru a adopta o rezoluție care ar condamna planurile Moscovei de a anexa mari părți din estul Ucrainei și ar cere Rusiei să-și retragă toate trupele, au spus oficialii americani.
Planul americanilor este de a utiliza o prevedere din Carta ONU, o mișcare folosită și în 1950, după atacul nord-coreean (susținut atunci de URSS și China) asupra Coreei de Sud. Ambii susținători de atunci aveau drept de veto în Consiliul de Securitate.
Xi Jinping și Narendra Modi
Dar oficialii americani cred că cele mai bune pârghii pentru a-l influența pe Putin sunt președintele chinez Xi Jinping și prim-ministrul indian Narendra Modi, care, se crede, că au o influență semnificativă asupra lui Putin, spune publicația americană.
China și India rămân destinațiile principale pentru produsele rusești, în special cele din energie, așa că cei doi lideri asiatici au un cuvânt greu de spus .
Dar nici nu a semnat niciun acord economic major cu Moscova de la invazie. Putin însuși a făcut aluzie la îngrijorările tot mai mari din partea Beijingului cu privire la invazia Rusiei.
„Apreciem foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în legătură cu criza ucraineană”, a spus Putin, la Summitul din Uzbekistan.
Xi, în special, este văzut ca o voce potențial puternică pentru a ajuta la dezamorsarea crizei de la escaladarea în continuare.
„[Putin] și Xi au această prietenie nelimitată, nu?” a spus Rose Gottemoeller, un fost secretar general adjunct al NATO. „Ar trebui să-și asculte prietenul chiar acum”, continuă acesta.
Acest lucru este valabil și pentru India. Săptămâna trecută, ministrul de externe al Indiei, S. Jaishankar, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Ucraina, evidențiind amenințarea armelor nucleare.
***
Putin și alți oficiali ruși de vârf au emis în ultimele zile noi amenințări – și din ce în ce mai belicoase – că Rusia ar lua în considerare utilizarea armelor nucleare dacă s-ar simți amenințată de ceea ce susține că este un efort al Statelor Unite și al NATO de a folosi Ucraina pentru a ataca Rusia.
Acest lucru a determinat administrația Biden să avertizeze asupra „consecințelor catastrofale” în cazul în care Moscova trece pragul nuclear.
Casa Albă rămâne în alertă, dar confirmă că nu a văzut mișcări care să arate că Rusia ar intenționa să folosească arme nucleare.
De asemenea, serviciile de informații americane nu anticipează evoluții negative ale situației, dar oficialii americani spun că utilizarea armelor nucleare ar face din Rusia un paria în relațiile internaționale.
Oficialul mai remarcă faptul că Putin a semnat în ianuarie o declarație cu liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Franței și Chinei, care afirmă că un război nuclear nu trebuie purtat niciodată și nu poate fi câștigat niciodată.
„Cred că încălcarea tabuului nuclear (...) i-ar face mult mai izolați decât au fost în această criză. [Putin] are nevoie de baza sa de clienți în China și în India”, a explicat fostul Deputy SG NATO, Rose Gottemoeller, în prezent profesor la Universitatea Stanford