China nu a exprimat public o poziţie faţă de rebeliunea Wagner, dar Moscova asigură că are „susţinerea“ Beijingului

China nu a exprimat public o poziţie faţă de rebeliunea Wagner, dar Moscova asigură că are „susţinerea“ Beijingului

China şi-a exprimat "susţinerea" faţă de eforturile preşedintelui rus Vladimir Putin de a "stabiliza situaţia" după rebeliunea grupării paramilitare Wagner, a transmis duminică Ministerul rus de Externe.

Rusia spune că relația cu China este solidă

Rusia spune că relația cu China este solidă

MAE rus mai menţionează într-o declaraţie că în acest context vice-ministrul rus de externe Andrei Rudenko a fost primit duminică la Beijing de ministrul chinez de externe Qin Gang. Nu este însă clar dacă vizita diplomatului rus în China era deja planificată sau a fost o decizie determinată de rebeliunea grupării Wagner, scrie Agerpres.

În cadrul întrevederii, China şi-a "reafirmat interesul pentru consolidarea unităţii şi prosperităţii Rusiei", adaugă MAE de la Moscova.

De partea sa, MAE chinez a publicat un comunicat laconic în care afirmă că ministrul Qin Gang a discutat cu vice-ministrul Andrei Rudenko "despre relaţiile sino-ruse şi chestiunile internaţionale şi regionale de interes comun".

China nu a făcut deocamdată niciun comentariu public cu privire la rebeliunea grupării paramilitare ruse Wagner, care în noaptea de vineri spre sâmbătă a ocupat mai multe instalaţii militare în regiunea Rostov în sudul Rusiei şi a lansat un marş spectaculos către Moscova pentru a înlocui conducerea militară rusă, pe care liderul grupării, Evgheni Prigojin, o acuză de corupţie, incompetenţă şi lipsa de leadership în războiul din Ucraina.

În relatările sale despre această insurecţie, mass-media chineze s-au abţinut de la comentarii, aşteptând mai întâi declaraţiile oficiale ale Beijingului, scrie Reuters.

Prigojin şi Kremlinul au anunţat brusc sâmbătă seară sfârşitul rebeliunii şi retragerea progresivă a trupelor Wagner la bazele lor temporare din Ucraina, în urma unei înţelegeri la care a contribuit şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Prigojin a declarat că a acceptat acordul pentru a evita vărsarea de sânge. Conform acestui acord, el va fi absolvit de răspunderea penală, dar urmează să plece în Belarus. Şi combatanţii Wagner participanţi la insurecţie au primit promisiunea amnistiei, iar unii vor putea încheia contracte cu armata rusă. Încă nu este clar ce se va întâmpla cu gruparea Wagner, dacă ea va mai exista.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”