China: Jumătate dintre persoanele spitalizate cu COVID au raportat cel puţin un simptom la doi ani după infectare (studiu)
Cel mai lung studiu de monitorizare până în prezent privind COVID-19 a arătat că la doi ani după infectarea cu coronavirus, jumătate dintre pacienţii care au fost internaţi în spital au prezentat cel puţin un simptom, relatează joi Xinhua.
Studiul publicat joi în revista "Lancet Respiratory Medicine" a dezvăluit că aproape 1.200 de pacienţi din China care au fost spitalizaţi după infectarea cu coronavirus tind să aibă o sănătate mai precară şi o calitate mai proastă a vieţii decât populaţia generală.
Cercetătorii de la Spitalul de Prietenie China-Japonia, Academia Chineză de Ştiinţe Medicale, Spitalul Peking Union Medical College şi Facultatea de Medicină a Universităţii Tsinghua au evaluat - la şase luni, 12 luni şi doi ani, starea de sănătate a 1.192 de participanţi care au făcut o formă severă de COVID-19 şi au fost trataţi la Spitalul Jinyintan din Wuhan între 7 ianuarie şi 29 mai 2020.
Grupul, din care fac parte persoane cu o vârsta medie de 57 de ani la externare, a fost evaluat cu un test de mers de şase minute, teste de laborator şi chestionare privind simptomele, sănătatea mintală, calitatea vieţii legată de sănătate, dacă au revenit la locul de muncă şi utilizarea serviciilor medicale după externare.
Studiul a arătat că la şase luni după ce s-au îmbolnăvit, 68% dintre ei au raportat cel puţin un simptom persistent de COVID, iar la doi ani după infectare, 55% dintre ei au raportat simptome, printre care oboseală, slăbiciune musculară şi dificultăţi de somn.
Participanţii la studiu s-au plâns, de asemenea, de dureri articulare, palpitaţii, ameţeli, dureri de cap şi anxietate sau depresie.
"Descoperirile noastre indică faptul că pentru o anumită proporţie dintre persoanele care au fost spitalizate cu COVID-19, deşi este posibil să fi eliminat infecţia iniţială, este necesar mai mult de doi ani pentru a se recupera complet de COVID-19", a spus unul dintre autorii lucrării Cao Bing, de la Spitalul de Prietenie China-Japonia.
Autorii au admis însă limitări ale studiului, inclusiv faptul că cei care nu au participat la studiu ar putea avea mai puţine simptome decât cei care au luat parte la studiu, ceea ce poate duce la o supraestimare a prevalenţei simptomelor de lungă durată ale COVID-19.AGERPRES