China încearcă să depășească slăbiciunile armatei sale „recrutând în mod agresiv” piloți occidentali pentru a-și antrena aviatorii, avertizează serviciile secrete occidetale

China încearcă să depășească slăbiciunile armatei sale „recrutând în mod agresiv” piloți occidentali pentru a-și antrena aviatorii, avertizează serviciile secrete occidetale

Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Australia și Noua Zeelandă au avertizat împreună că Armata Populară de Eliberare a Chinei „recrutează în mod agresiv” piloți de vânătoare occidentali în încercarea de a-și antrena proprii aviatori militari, scrie Financial Times.

piloti

Centrul național de contrainformații și securitate al SUA și partenerii din cadrul Rețelei de schimb de informații Five Eyes au emis avertismentul pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că China continuă să recruteze actuali și foști piloți din SUA și din țările NATO, în ciuda eforturilor de a bloca această practică.

„Pentru a-și depăși neajunsurile, armata chinei a recrutat agresiv talente militare occidentale pentru a-și pregăti aviatorii, folosind companii private din întreaga lume care ascund legăturile cu APL și oferă salarii exorbitante recruților”, a declarat Michael Casey, directorul Centrului Național de Contrainformații și Securitate al SUA (US National Counterintelligence and Security Center).

Casey a declarat că partenerii occidentali au avut recent un oarecare succes în prevenirea recrutării, dar că eforturile PLA continuă să evolueze. Potrivit acestuia, avertismentul este menit să sublinieze amenințarea continuă și să descurajeze piloții occidentali să ajute China.

„Pentru unii foști piloți militari, oportunitatea de a pilota din nou avioane de vânătoare rare poate fi atractivă, mai ales dacă vine cu un salariu mare”, a declarat un oficial american.

Într-o declarație, Five Eyes a afirmat că recrutorii PLA au folosit metode viclene pentru a ascunde implicarea armatei chineze. De asemenea, aceștia au vizat ingineri de zbor, personal al centrului de control al operațiunilor aeriene și experți cu cunoștințe de tactici militare.

Ca parte a antrenamentelor, PLA a încercat să obțină cunoștințe despre aeronavele și tacticile occidentale moderne care ar putea fi folosite, de exemplu, în conflictul privind Taiwanul.

Recrutorii au oferit salarii avantajoase pentru munca în China, Africa de Sud și alte țări. Aceștia au recrutat candidații în diverse moduri, inclusiv prin intermediul „vânătorilor de creiere“ și al site-urilor de rețele profesionale.

Dar un oficial american a declarat că unii foști piloți de vânătoare occidentali au folosit întâlnirile pentru a-și îndemna colegii să participe la program.

Washingtonul și partenerii săi au luat o serie de măsuri pentru a face mai dificilă recrutarea de piloți occidentali de către armata chineză, care se desfășoară din 2012.

Departamentul de Comerț al SUA a impus sancțiuni împotriva mai multor grupuri din China, Kenya, Laos, Malaezia, Singapore, Africa de Sud, Thailanda, Regatul Unit și Emiratele Arabe Unite pentru implicarea lor în procesul de recrutare.

Armata chineză a răspuns prin înființarea de companii sub nume diferite și în locații noi.

Ambasada Chinei în Statele Unite a declarat că țările nu ar trebui să generalizeze și să abuzeze de conceptul de securitate națională sau să răspândească calomnii despre companiile în cauză.

Îngrijorările legate de piloții occidentali care își instruiesc omologii din PLA s-au intensificat după ce în 2022 s-a aflat că o academie privată de testare a zborurilor din Africa de Sud a recrutat peste două duzini de piloți pensionați din armata britanică pentru a instrui aviatori militari chinezi.

Marea Britanie și-a actualizat legea privind securitatea națională pentru a permite urmărirea penală a foștilor piloți pentru transmiterea anumitor informații militare. În ianuarie, țările NATO au organizat o conferință pentru a discuta despre modalitățile de abordare a acestei amenințări din partea Beijingului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii