China importă cantități uriașe de petrol rusesc

China importă cantități uriașe de petrol rusesc

China importă masiv petrol din Rusia, după ce mulți importatori au tăiat legăturile comerciale cu Moscova, astfel că prețurile pentru țițeiul rusesc au scăzut semnificativ. Cu toate acestea, Rusia a câştigat aproape 100 miliarde de dolari de pe urma exporturilor de combustibili fosili în primele 100 de zile ale invadării Ucrainei, în pofida declinului exporturilor în luna mai.

China și Rusia rămân apropiateFoto: Thissatan Kotirat / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusia a devenit în mai cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, retrogradând Arabia Saudită pe locul doi, transmite BBC.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ.

În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor „nu are limite".

Importurile au atins un nivel record

Încurajaţi de preţurile mai scăzute, firmele din China au majorat semnificativ achiziţiile de petrol rusesc anul acesta. Datele oficiale arată că importurile de petrol rusesc au urcat luna trecută cu 55%, atingând un nivel record.

Importurile, care includ livrările prin conducta Siberia de Est - Oceanul Pacific (ESPO) şi livrările pe mare, au totalizat în mai aproape 8,42 milioane de tone, conform datelor Autorităţii Vamale Chineze.

Arabia Saudită, care era cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, este acum pe locul doi, cu 7,82 milioane de tone.

Cât câștigă Rusia din exporturi

Potrivit unui studiu realizat de Centre for Research on Energy şi Clean Air (CREA), Rusia a câştigat aproape 100 miliarde de dolari în venituri de pe urma exporturilor de combustibili fosili în primele 100 de zile ale invadării Ucrainei, în pofida declinului exporturilor în mai. Aproximativ 61% din aceste importuri au ajuns în UE, reprezentând aproximativ 59 miliarde de dolari.

Per ansamblu, exporturile Rusiei de petrol şi gaze sunt în scădere, iar veniturile de pe urma vânzării de energie au scăzut de la nivelul de vârf de aproape un miliard de dolari în martie.

De asemenea, datele publicate luni arată că Beijingul a importat luna trecută 260.000 tone de ţiţei iranian, a treia livrare de petrol din Iran din decembrie.

China a continuat să cumpere petrol din Iran, în pofida sancţiunilor SUA impuse Teheranului.

(Sursă: Agerpres)


populare
astăzi

1 Priviți, aceasta este noua realitate din Moscova, capitala Rusiei!

2 Trei lucruri de știut

3 ALERTĂ Americanii pregătesc discret înființarea la București a unui birou al temutei agenții de forță care expulzează imigranți ilegali

4 Nicușor Dan, întâlnire tensionată cu românii din Madrid. Răspunsul care a stârnit nemulțumiri

5 „România e pe mâna securiștilor, a copiilor și nepoților lor. Gelu Voican Voiculescu și gașca acaparaseră hotelurile și restaurantele”