China forează primul puţ vertical de 10.000 de metri din Asia. Motivul pentru care e săpată uriașa gaură

China forează primul puţ vertical de 10.000 de metri din Asia. Motivul pentru care e săpată uriașa gaură

China a realizat luni progrese semnificative în explorarea petrolului şi gazelor prin forarea primului puţ vertical de 10.000 de metri din Asia, situat în bazinul Tarim, în regiunea Xinjiang, aflată în vestul gigantului asiatic, informează EFE, citată de Agerpres.

China a realizat luni progrese semnificative în explorarea petrolului şi gazelor. FOTO Shutterstock

China a realizat luni progrese semnificative în explorarea petrolului şi gazelor. FOTO Shutterstock

Cunoscut sub numele de Shenditake 1, puțul face parte dintr-un proiect care îşi propune să exploreze structura internă şi formarea rezervoarelor de petrol şi gaze la mare adâncime, a informat luni agenţia de presă Xinhua.

Forajul, care a început pe 30 mai 2023 în deşertul Taklamakan, ar putea atinge o adâncime finală de 11.100 de metri.

Situat între munţii Tianshan şi Kunlun, bazinul Tarim este una dintre zonele cel mai dificil de explorat din cauza reliefului accidentat şi a condiţiilor subterane complicate, scrie Xinhua.

De la forarea la 6.000 de metri până la 10.000 de metri, industria petrolieră din China a trecut prin aproape 50 de ani de practică dificilă", a declarat Wang Chunsheng, expert senior la Tarim Oilfield Company.

„Este la fel de important ca aterizarea lui Chang'e pe Lună”

Proiectul este realizat prin folosirea unei instalaţi de foraj automate de 12.000 de metri, prima de acest fel din lume, şi circa 200 de tipuri de unelte pentru a asigura forarea în condiţii extreme.

„Puţul Shenditake 1 a depăşit 10.000 de metri, ceea ce este la fel de important ca aterizarea lui Chang'e pe Lună şi scufundarea Jiaolong în mare", a subliniat Jia Chengzao, membru al Academiei Chineze de Ştiinţe care a lucrat în Bazinul Tarim timp de 13 ani.

Pentru China, dezvoltarea propriei tehnologii în industria petrolului şi gazelor este o prioritate, deoarece ţara urmăreşte să-şi sporească independenţa energetică.

Proiectul face parte din eforturile Chinei de a-şi îmbunătăţi capacitatea de explorare şi cunoaştere a subsolului.

Rezultatele acestui foraj sunt de aşteptat să furnizeze informaţii valoroase despre geologia şi resursele naturale ale regiunii, precum şi progrese ştiinţifice în înţelegerea fenomenelor geologice şi a istoriei Pământului.

8.937,77 metri adâncime, precedenta performanță

Înainte de Shenditake 1, cel mai adânc puţ terestru din Asia a fost cel realizat de compania petrolieră de stat chineză Sinopec, tot în zona bazinului Tarim, care a atins o adâncime de 8.937,77 metri.

Recordul absolut trece de 12.000 de metri

Recordul absolut de adâncime este deţinut de puţul Kola , din nord-vestul Rusiei, care la finalizarea forajului în 1992 ajunsese la 12.262 de metri, notează EFE.

În vara anului Trecut, The Guardian. anunța și motivul pentru care China a început să sape, în bazinul Tarim, uriașa gaură care ar putea atinge 11.000 de metri : pentru a studia zonele adânci ale Planetei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 FMI / „Pregătiţi-vă pentru vremuri incerte”