China dezvoltă arme cibernetice sofisticate pentru a prelua controlul asupra sateliților „inamici” | Financial Times
Statul chinez dezvoltă arme cibernetice sofisticate pentru a „prelua controlul” asupra sateliților considerați inamici în scopul de a-i face inutilizabili, relatează „Financial Times”, care citează un document clasificat al Agenției Centrale de Informații (CIA).
FOTO Arhivă
Documentul, care face parte din lotul de informații strict secrete scurse recent pe internet de un tânăr din Garda Aeriană Națională a SUA, apreciază că eforturile regimului de la Beijing de a dezvolta capacități vizând „scoaterea din uz, exploatarea sau deturnarea” sateliților considerați inamici constituie o parte esențială a obiectivului său de a controla informațiile, un „domeniu-cheie de luptă”.
O capabilitate cibernetică de acest tip ar depăși cu mult tot ceea ce Rusia a desfășurat în Ucraina, unde echipele sale de război electronic acționează în forță, dar cu efecte reduse, notează „Financial Times”.
Aceste atacuri, dezvoltate pentru prima dată în deceniul 1980-1990, încearcă să „înece” semnalele dintre sateliții aflați pe orbită joasă și terminalele lor de la sol prin difuzarea pe frecvențe similare de la sisteme de bruiaj transportate de camioane, cum ar fi Tirada-2.
Planurile Chinei sunt mai ambițioase, concentrându-se pe imitarea semnalelor primite de sateliții „inamici” de la operatorii lor, mizând fie pe o preluare completă, fie pe o defectare în momente cruciale de luptă.
Această capacitate cibernetică ar permite Chinei „să preia controlul unui satelit, făcându-l ineficient pentru a susține comunicațiile, armele sau sistemele de informații, supraveghere și recunoaștere”. Statele Unite nu a dezvăluit niciodată dacă dispune de capacități similare, scrie „Financial Times”.
Potrivit sursei citate, Taiwanul încearcă să construiască o infrastructură de comunicații care să reziste unor atacuri ale Chinei.
Sursa: adevarul.ro