China desfășoară rachete de coastă în apropierea Coreii de Sud

China desfășoară rachete de coastă în apropierea Coreii de Sud

Forțele Armate Chineze trimit un mesaj de forță spre Seul, desfășurând în Peninsula Shandong (un fel de Crimeea a Mării Galbene) rachete antinavă cu care controlează toată coastă vestică a Coreii de Sud.

O brigadă de apărare de coastă a Armatei de Eliberare a Chinei (forțele armate chineze) a desfășurat, recent, un exercițiu cu rachete de croazieră antinavă YJ-62, care a fost localizat de analiștii OSINT în orașul-port Haiyang aproximativ (500 km V de Seul).

Filmări ale Televiziunii Centrale Chineze (China Central Television - CCTV) arată un antrenament al Brigăzii 333 Apărare de Coastă folosind patru lansatoare TEL (transporter-erector-launcher) 8×8 WS2400, fiecare echipat cu trei rachete YJ-62 și un vehicul post de comandă de nivel baterie.

Publicația Janes – specializată pe domeniul militar - apreciază că rachetele YJ-62 sunt desfășurate, probabil, în premieră în Teatrul de Nord, fiind văzute mai degrabă în unități ale Teatrului de Est și ale celui de Sud.

Racheta YJ-62, cu o rază maximă de acțiune de 500 km (unele surse spun 600 km), intră în categoria rachetelor antinavă cu rază lungă de acțiune, potrivit site-ului Global Security. Are un focos de 450 de kilograme care asigură distrugerea completă a navelor de până la 3.000 de tone și poate scoate din luptă inclusiv distrugătoarele de 5.000 – 7.000 tone.

Este a treia generație de rachete antinavă chineze, intrând în serviciu după 2005. Zboară la o altitudine de 7 – 10 m deasupra mării cu o viteză maximă de 0,6 – 0,8 Mach. Rachetele antinavă YJ-12 și YJ-18, din înzestrarea forțelor armate chineze, sunt mai performante, în sensul că sunt mai dificil de interceptat, dar au focoase mai mici decât YJ-62.

Până acum, China a făcut puține prezentări publice ale activității trupelor sale de la Marea Galbenă, deși Brigada 333 Apărare de Coastă este staționată pe timp de pace chiar în Peninsula Shandong.

Referirea CCTV la exercițiile de pe coasta Mării Galbene vine după ce Coreea de Nord a lansat, la începutul anului, mai multe tiruri de artilerie în direcția unei insule sud-coreene ca reacție la acuzațiile potrivit cărora regimul comunist de la Phenian a furnizat rachete balistice Rusiei. De asemenea, tensiunile dintre cele două Corei au escaladat în ultimul timp iar specialiștii în domeniul securității nu exclud reluarea luptelor în 2024 după mai bine de 70 de ani de la semnarea unui armistițiu de încetare a focului.

Pe acest fond de tensionare a situației militare în regiune, se poate spune că China vine în ajutorul vecinului său Coreea de Nord prin instituirea unei zone antiacces naval în Marea Galbenă. Pentru ca apărarea să fie completă ar fi de așteptat ca măsura să fie replicată și în domeniul aerian, iar Rusia să desfășoare sisteme antiacces similare prin care să protejeze coastele estice (dinspre Marea Japoniei) ale Coreii de Nord. SURSA: defenseromania.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri