China depășește Statele Unite în cursa pentru energia nucleară. Cum poate recupera America terenul pierdut | RAPORT

China depășește Statele Unite în cursa pentru energia nucleară. Cum poate recupera America terenul pierdut | RAPORT

China și Statele Unite ale Americii sunt într-o competiție acerbă pentru dominanța în industria energiei nucleare, fiecare adoptând strategii distincte pentru dezvoltarea tehnologică și inovarea în acest domeniu. Statele Unite ale Americii sunt în urma Chinei cu 15 ani în ceea ce privește dezvoltarea puterii nucleare cu tehnologie avansată, iar avantajul acesteia din urmă se datorează politicii pro-tehnologie adoptate de Beijing și a finanțării extinse disponibile, conform unui raport citat de Reuters.

SUA este cu 15 ani în urma Chinei, în privința dezvoltării puterii nucleare - Foto Shutterstock

SUA este cu 15 ani în urma Chinei, în privința dezvoltării puterii nucleare - Foto Shutterstock

Concret, China are 27 de reactoare nucleare în construcție, iar timpul mediu estimat de construcție este de șapte ani, mult mai rapid decât al altor state, arată un studiu al Fundației pentru tehnologia informaţiei şi inovaţie din Washington, citat de Agerpres.

Dezvoltarea rapidă de către China de centrale nucleare din ce în ce mai moderne generează o eficienţă semnificativă a costurilor şi efecte de învăţare din mers, ceea ce înseamnă un avantaj pentru companiile chineze în materie de inovare incrementală”, se precizează în raport.

SUA are cel mai mare număr de centrale nucleare din nume

Statele Unite ale Americii dețin cel mai mare număr de centrale nucleare din lume. Administrația președintelui Joe Biden consideră că energia nucleară, o sursă de electricitate cu emisii aproape zero, joacă un rol critic în lupta împotriva schimbărilor climatice.

După inaugurarea a două noi reactoare în Georgia în anii 2023 și 2024, cu cheltuieli de miliarde de dolari și întârzieri semnificative, Statele Unite nu mai construiesc reactoare nucleare noi. Proiectul unei centrale de înaltă tehnologie, care ar fi trebuit să fie construită în apropierea unui laborator american, a fost amânat anul trecut.

Reactoare nucleare moderne, în China

Pe de altă parte, băncile de stat din China oferă împrumuturi cu dobânzi de doar 1,4%, mult mai reduse comparativ cu cele din economiile occidentale. Industria energiei nucleare chineze a beneficiat de sprijinul puternic al statului și de strategiile de localizare, ceea ce a permis Chinei să devină dominantă în sectoare precum energia regenerabilă și mașinile electrice.

Primul reactor de generația a patra cu răcire cu gaz din lume a devenit operațional în decembrie la Shidao Bay (Shidaowan). Potrivit Asociației Chineze pentru Energie Nucleară, proiectul a inclus dezvoltarea a peste 2200 de seturi de echipamente de vârf, dintre care 93,4% au fost produse intern.

Susținătorii reactoarele high-tech afirmă că acestea sunt mai sigure și mai eficiente decât centralele nucleare actuale. Însă criticii argumentează că unele dintre aceste noi tipuri de reactoare prezintă riscuri de proliferare și de gestionare a materialelor nucleare.

Și în China, există și provocări pe drumul dezvoltării nucleare. Asociația chineză a energiei nucleare a avertizat că supraabundența în producția de componente nucleare duce la o scădere a prețurilor, la fel și „competiția excesivă”, generând pierderi.

Stephen Ezzel, autorul raportului, consideră că Statele Unite ar trebui să adopte o strategie națională robustă pentru energia nucleară, implicând investiții crescute în cercetare și dezvoltare, accelerarea identificării tehnologiilor promițătoare și sprijinirea dezvoltării unei mâini de lucru calificate.

Deşi America a rămas în urmă, cu siguranţă poate recupera în plan tehnologic”, a evidențiat Ezzel.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii