China cere Japoniei să accelereze distrugerea armelor chimice abandonate în China în Al Doilea Război Mondial

China cere Japoniei să accelereze distrugerea armelor chimice abandonate în China în Al Doilea Război Mondial

"După șaptezeci de ani, mari cantități de arme chimice abandonate de Japonia încă se află în China. Cerem Japoniei să accelereze distrugerea acestor arme", a declarat sâmbătă Chen Xu, ambasadorul Chinei în Olanda și reprezentant în Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), relatează agenția Xinhua.

Diplomatul chinez a făcut această remarcă la ceremonia de deschidere a unei expoziții de fotografie marcând 70 de ani de la războiul anti-japonez. O gamă largă de fotografii istorice au fost expuse într-o sală de expoziție din Utrecht în centrul Olandei, prezentând eforturile chinezilor din afara țării în Războiul de Rezistență al Poporului Chinez împotriva Agresiunii Japoneze.

"În timpul războiului, armata japoneză a folosit diferite arme chimice în 18 provincii din China. După capitularea ei, Japonia a abandonat mari cantități de arme chimice în China. Utilizarea și abandonarea acestor arme a fost una dintre multele crime în timpul invaziei japoneze a Chinei", a afirmat Chen în fața presei.

"Deși războiul s-a încheiat de zeci de ani, aceste arme sunt încă acolo în peste 17 provincii chineze. Într-un loc din zona Harbaling în provincia chineză Jilin, peste 300.000 de bucăți au fost găsite", a mai spus diplomatul chinez.

"Până în prezent, Japonia nu a oferit niciodată informații specifice despre locul unde au fost îngropate armele chimice care au provocat numeroase accidente implicând victime și răniți. Aceste arme încă reprezintă o amenințare enormă pentru poporul chinez, bunuri și mediu. Ele s-au dovedit a fi mai periculoase decât stocurile de arme chimice, ceea ce face ca distrugerea lor să fie cât mai urgentă", a adăugat Chen.

Japonia a invadat nord-estul Chinei în septembrie 1931. Invazia pe scară largă a început pe 7 iulie 1937. În timpul invaziei, japonezii au lansat mai multe mii de atacuri biologice și chimice în multe părți ale Chinei. Cel mai mare laborator de război biologic/chimic japonez a fost în Ping Fan, un mic sat lângă orașul Harbin în provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei, cunoscut sub numele de Unitatea 731, amintește Xinhua.

În ceea ce privește războiul chimic, Japonia a folosit gaze toxice mai mult de 1.000 de ori în China. Când Al Doilea Război Mondial s-a încheiat, Japonia a abandonat cel puțin două milioane de tone de arme chimice în aproximativ 40 de situri în China îngropându-le sau scufundându-le în râuri, cele mai multe dintre ele în cele trei provincii din nord-est Heilongjiang, Jilin și Liaoning.

În conformitate cu Convenția privind Interzicerea Armelor Chimice și memorandumul cu privire la distrugerea armelor chimice abandonate semnate de China și Japonia în 1999, Japonia va oferi toate fondurile necesare, tehnologia, expertiza, facilitățile și China va asigura asistența.

Dar distrugerea acestor arme a fost amânată de două ori și ritmul ei a rămas în urma orarului, notează Xinhua. AGERPRES
   


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…