China: Beijingul acuză Occidentul de 'subversiune' prin intermediul creştinismului
Un înalt responsabil chinez a denunţat virulent utilizarea creştinismului de către 'forţele occidentale' cu scopul de a provoca instabilitate în China sau chiar pentru a 'răsturna' puterea de la Beijing, transmite marţi France Presse.
Partidul Comunist Chinez (PCC) este precaut în mod tradiţional faţă de orice organizaţie rivală care i-ar putea ameninţa potenţial autoritatea. Cultele fac parte din această categorie şi sunt atent supravegheate de către regim.
'Forţele occidentale antichineze încearcă să perturbe stabilitatea socială a ţării noastre şi chiar să răstoarne puterea politică prin intermediul creştinismului', a afirmat luni Xu Xiaohong, preşedintele 'Mişcării patriotice' protestante (oficiale).
Această asociaţie este una din cele cinci organizaţii de stat cărora trebuie obligatoriu să li se afilieze religiile recunoscute în China (protestantism, catolicism, budism, taoism şi islam). Obiectivul este de a evita orice influenţă străină.
'Sprijinim cu fermitate ţara pentru a aduce în faţa justiţiei oile rare negre care se plasează sub steagul protestantismului pentru a participa la subminarea securităţii naţionale', a denunţat Xu, într-un discurs rostit în Camera consultativă a parlamentului, reunită în sesiune anuală la Beijing.
Micile biserici protestante nedeclarate, ale căror membri se adună în apartamente sau în locuri publice, au înflorit în ultimele decenii în China în cadrul reînnoirii credinţei religioase.
Dar luate pe ansamblu, cultele se confruntă cu o represiune în creştere în China de la sosirea la putere a preşedintelui Xi Jinping în 2012, cu închiderea brutală a locurilor de cult, demontarea crucilor ostentative sau arestarea liderilor religioşi.
De asemenea, PCC a intensificat de anul trecut campania de 'sinicizare' a religiilor, destinată să eradicheze orice influenţă externă.
'A continua pe calea unei sinicizări a protestantismului este speranţa înflăcărată a Partidului şi guvernului. Aceasta este o alegere inevitabilă pentru dezvoltarea sănătoasă a Bisericii chineze', a subliniat Xu Xiaohong, cerând 'eliminarea neîncetată a amprentei "religiei străine" asociată cu creştinismul chinez'.
De la Hong Kong, ambasadorul SUA pentru libertatea religioasă, Sam Brownback, a acuzat săptămâna trecută China de 'un război împotriva religiei pe care nu poate să-l câştige'.
Beijingul a reacţionat cerând Washingtonului 'să respecte faptele, să-şi înfrâneze aroganţa şi prejudecăţile şi să înceteze să mai folosească religia pentru a interveni în afacerile interne ale Chinei'.
Reiterându-şi afirmaţiile luni în Taiwan, Brownback a evocat sute de credincioşi dispăruţi în China din cauza credinţei lor, notează AFP.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)