China avertizează că o nouă pandemie pândește omenirea. Un milion de oameni au murit din cauza virusului
Principalul expert chinez în boli infecțioase afirmă că o tulpină a virusului gripei aviare se adaptează și ar putea face saltul de la păsări la mamifere.
Gripa aviară face ravagii în lume FOTO: Schutterstock
În urma cercetărilor efectuate în China, au apărut noi dovezi conform cărora lumea ar putea fi în pragul unei noi pandemii, deoarece în unele regiuni apar cazuri de gripă aviară la păsări de curte, vite și oameni.
Virusurile gripei aviare de tip A sunt împărțite în subtipuri pe baza unei combinații de două proteine găsite pe suprafața lor - hemaglutinină și neuraminidază - denumite HxNy, scrie scmp.com.
Doar două subtipuri de gripă aviară A - H1N1 și H3N2 - sunt cunoscute ca circulând între oameni, conform Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din Statele Unite.
Un studiu condus de cel mai bun virusolog chinez a generat îngrijorări cu privire la faptul că o tulpină a virusului H2N2 descoperită recent în sălbăticie poate infecta acum oamenii, ceea ce face necesară o supraveghere sporită.
Multe alte tulpini ale virusului au fost găsite la păsări și la alte populații de animale din întreaga lume, dintre care unele pot infecta oamenii.
George Fu Gao, un imunolog care a fost director al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor din 2017 până în 2022, a publicat o lucrare împreună cu echipa sa de la Academia Chineză de Științe care a investigat tulpina specială a virusului H2N2.
În urmă cu zeci de ani, o altă tulpină de H2N2 a fost responsabilă pentru pandemia de „gripă asiatică”, care a izbucnit în 1957 în sudul Chinei și s-a răspândit rapid în întreaga lume, făcând mai mult de 1 milion de victime, potrivit CDC.
După pandemie, H2N2 a devenit o gripă sezonieră, dispărând în cele din urmă din populația umană până la sfârșitul anilor 1960, deși tulpinile cu patogenitate scăzută au continuat să circule la păsările de curte din China.
În lucrarea lor publicată în revista Nature Communications pe 19 noiembrie, Gao și echipa sa de cercetare au declarat că, după examinarea mai multor tulpini de H2N2, o tulpină din 2021 se putea lega atât de receptorii de tip aviar, cât și de cei de tip uman de pe suprafața celulelor unei gazde.
În timp ce această tulpină H2N2 avea încă o preferință pentru receptorii aviari, autorii au declarat că virusul din spatele gripei asiatice a început, de asemenea, cu o dublă preferință, dar s-a adaptat în timp pentru a deveni mai înclinat către receptorii umani.
Experimentele echipei pe șoareci, cobai și dihori au arătat că tulpina H2N2 se poate adapta rapid la șoareci și a dobândit mutații adaptate la mamifere care au ajutat-o să se transmită la cobai și dihori, modelul animal preferat pentru gripă.
Cercetătorii au examinat, de asemenea, impactul mutațiilor individuale asupra transmiterii și virulenței tulpinii H2N2 din 2021 și au constatat că unele mutații ar putea schimba preferința de legare la receptorii umani.
În ciuda similitudinilor dintre tulpina H2N2 recentă și tulpinile pandemice din 1957, echipa a declarat că diferențele genetice și perioada de timp scursă de la gripa asiatică au însemnat că lumea nu are imunitate împotriva unui viitor focar.
Echipa a declarat că riscul de patogenitate al H2N2 a fost încă scăzut și că a existat încă doar o transmitere limitată între mamifere, reducând riscul general al unei pandemii de la tulpinile H2N2 în circulație.
„Cu toate acestea, tulpina H2N2 [gripă aviară cu patogenitate scăzută] tocmai a dobândit mutații limitate care sporesc virulența la șoareci și permit transmiterea între mamifere”, a declarat echipa.
Una dintre cele mai cunoscute variante ale gripei aviare A este H1N1 - cunoscută și sub numele de gripă porcină - care a provocat prima pandemie de gripă a secolului XXI în 2009.
Potrivit CDC, o tulpină comună a gripei aviare - H5N1 - a ținut prima pagină a ziarelor din cauza focarelor apărute în fermele de produse lactate din SUA, provocând peste 40 de infecții umane în SUA în acest an.
Majoritatea cazurilor au fost legate de expunerea fie la vaci, fie la păsări de curte, și niciunul dintre cazurile recente nu s-a datorat transmiterii de la om la om, dar posibilitatea există încă, spun experții.
Dintre cele peste 900 de cazuri confirmate de infecție cu H5N1 raportate Organizației Mondiale a Sănătății în perioada 2003-2024, aproximativ jumătate s-au soldat cu deces.
Epidemiile la animalele de fermă sunt îngrijorătoare deoarece virusul poate suferi o reasortare sau un schimb de segmente ale genomului între virusuri. Odată ce un virus al gripei aviare ajunge la porci - care pot purta atât boli umane, cât și boli ale păsărilor - riscul de reasortare cu gripa sezonieră umană crește.
O altă lucrare publicată luni în Nature Microbiology de către o echipă de cercetători din SUA și Țările de Jos indică faptul că H5N1 poate prezenta un risc pandemic mult mai mare.
Într-un articol succint, oamenii de știință au declarat că și-au propus să examineze virusul H5N1 din cauza „schimbării bruște” observate recent la nivelul virusului, caracterizată de epidemia actuală la bovinele de lapte din SUA.
Cercetătorii au examinat excreția virală - expulzarea particulelor virale prin procese precum exhalarea - a tulpinilor recente de H5N1 în comparație cu tulpinile mai vechi din cadrul dihorilor.
Echipa a constatat că, în comparație cu virusurile H5N1 din anii 2000, virusurile recente au un nivel „scăzut, dar crescut” de eliminare a virusului în aer, ceea ce ar putea explica recenta creștere a transmiterii între bovine.
„Consolidarea supravegherii [virusului gripei aviare] la animale și o evaluare a riscurilor pentru sănătatea publică ale noilor [virusuri ale gripei aviare] sunt imperative pentru controlul și prevenirea pandemiilor și epidemiilor de gripă emergente și reemergente”, a declarat echipa chineză.
Sursa: adevarul.ro