China: Arheologii au descoperit scheletele unor ''giganți'' asemănători lui Confucius, din urmă cu 5.000 de ani

China: Arheologii au descoperit scheletele unor ''giganți'' asemănători lui Confucius, din urmă cu 5.000 de ani

Arheologii au descoperit că unii oameni care au trăit în urmă cu cinci milenii în China erau neobișnuit de înalți, informează luni Xinhua.

Măsurătorile efectuate asupra unor oase găsite în morminte străvechi din provincia Shandong demonstrează că cel puțin unul dintre bărbații îngropați în acest loc avea o înălțime de 1,9 metri, iar alții ajungeau la 1,8 și chiar mai mult.

Estimările ''se bazează pe structura osoasă'', a declarat Fang Hui, director al Școlii de istorie și cultură din cadrul Universității Shandong. ''Dacă ar fi fost în viață, înălțimea lui cu certitudine ar fi depășit 1,9 metri'', a precizat acesta.

Din 2016, arheologii au excavat ruinele a 104 de locuințe, 205 de morminte și 20 de situri în care erau practicate sacrificii, din așezarea Jiaojia aflată în Jinan, capitala provinciei Shandong.

Relicvele aparțin culturii Longshan, o civilizație neolitică străveche din zona de mijloc și de jos a Fluviului Galben, denumită după numele Muntelui Longshan din Zhangqiu.

''Deveniți deja agricultori la acea vreme, oamenii aveau o alimentație diversificată și bogată și ca urmare aspectul lor fizic s-a schimbat'', a spus Fang.

Meiul era principala cereală consumată, iar locuitorii creșteau porci — mai multe oase și dinți aparținând acestor animale au fost găsite în unele dintre morminte.

Potrivit descoperirilor, bărbații cei mai înalți au fost găsiți în morminte de dimensiuni mai mari, posibil deoarece aceste persoane aveau un statut mai important și aveau acces la o hrană de calitate superioară.

Localnicii din Shandong cred că înălțimea reprezintă una dintre caracteristicile lor definitorii. Confucius (551-479 î.Hr.) s-a născut în această regiune și despre el se spune că avea circa 1,9 metri înălțime.

Statisticile oficiale susțin această teorie. În 2015, înălțimea medie a bărbaților cu vârsta de 18 ani din Shandong era de 1,753 metri, superioară mediei naționale de 1,72 metri.

Ruinele caselor dispuse în șiruri indică faptul că oamenii care au trăit în ele duceau o viață confortabilă, ei având dormitoare separate și bucătării, au relevat săpăturile.

De asemenea, au fost descoperite mai multe obiecte colorate din ceramică dar și din jad.

Despre această zonă se crede că a fost, în urmă cu 5.000 de ani, un important centru politic, economic și cultural în nordul Shandong.

Ruinele din Jiaojia contribuie la umplerea unui vid cultural din urmă cu 4.500 — 5.000 de ani din zonele joase ale Fluviului Galben, a declarat Wang Yongbo din cadrul Institutului Provincial de Arheologie din Shandong.

Situl din Jiaojia a fost extins de la 240.000 de metri pătrați, cât a măsurat inițial, la 1 kilometru pătrat. Până în prezent numai o suprafață de 2.000 de metri pătrați a fost excavată, potrivit sursei citate.

Oamenii de știință, în frunte cu Zhou Xiaobo, speră ca studii ulterioare să aducă mai multe informații pentru ''înțelegerea originii culturii din estul Chinei'', după cum a declarat Zhou Xiaobo, șefului adjunct al Biroului provincial pentru moștenirea culturală din provincia Shandong.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri