China ar putea avea în curând mai multe animale de companie decât copii. Trendul care dă dureri de cap guvernului

China ar putea avea în curând mai multe animale de companie decât copii. Trendul care dă dureri de cap guvernului

China se confruntă cu îmbătrânirea rapidă a populației și cu reducerea forței de muncă după decenii de aplicare a politicii copilului unic. Țara este, de asemenea, unul dintre cele mai scumpe locuri din lume pentru creșterea unui copil în termeni relativi, depășind cu ușurință Australia și Franța, potrivit unui studiu realizat la începutul acestui an de Institutul de Cercetare a Populației YuWa din Beijing, transmite CNN , conform Pets&Cats .

După ce a pus capăt politicii unui singur copil în 2016 și a făcut încă o schimbare majoră a politicii privind natalitatea în 2021, guvernul dorește acum ca familiile să aibă trei copii. Însă Beijingul nu a reușit să crească numărul nașterilor la fel de mult pe cât a reușit să îl descurajeze în trecut.

Până la sfârșitul anului, se preconizează că numărul animalelor de companie din orașele Chinei va depăși numărul copiilor cu vârste de până la patru ani, conform unui raport de cercetare realizat în iulie de banca de investiții Goldman Sachs, care a analizat creșterea cererii de hrană pentru animale de companie.

Conform acestei previziuni, până în 2030, numărul animalelor de companie numai în China urbană va fi aproape dublu față de numărul copiilor mici din întreaga țară. Rata de deținere a animalelor de companie din țară ar fi și mai mare dacă ar fi inclus și numărul de câini și pisici din zonele rurale.

Estimările Goldman Sachs reflectă valorile în schimbare ale unei generații care nu mai aderă la gândirea tradițională conform căreia căsătoria înseamnă să dai naștere și să transmiți mai departe descendența familiei.

Prezicând o creștere a vânzărilor de hrană pentru câini și pisici, Goldman Sachs a dezvăluit o tendință care a dat mari bătăi de cap oficialilor chinezi.

În 2022, populația țării a scăzut pentru prima dată în ultimele decenii, în ceea ce analiștii au numit prima scădere de la foametea din 1961, declanșată de planul dezastruos al fostului lider Mao Zedong. Un an mai târziu, China a fost depășită de India ca cea mai populată țară din lume.

Studiul a constatat că hrana pentru animale de companie este unul dintre sectoarele de consum cu cea mai rapidă creștere în China, care se extinde în ciuda cheltuielilor anemice. Vânzările au crescut în medie cu 16% în fiecare an între 2017 și 2023, creând o industrie de 7 miliarde de dolari. Se preconizează că valoarea industriei va crește la 12 miliarde de dolari în 2030, se adaugă în raport. La modul cel mai optimist, hrana pentru animale de companie ar putea deveni o industrie de 15 miliarde de dolari în China în șase ani.

Este departe de situația de acum două decenii, când deținerea de animale de companie era încă considerată un concept burghez și oamenii țineau rase mixte ca câini de pază.

Și chiar și acum, deținerea de animale de companie rămâne relativ scăzută, potrivit Goldman Sachs. Anul trecut, procentul gospodăriilor care aveau câini în orașele chineze a fost de 5,6%, semnificativ mai mic decât al vecinilor săi, ceea ce îi oferă spațiu de creștere, a declarat acesta. Japonia a ajuns la 17,5% în 2009, potrivit raportului.

Previziunile sale pentru copii au fost mai puțin optimiste. Raportul estimează că numărul de noi nașteri în China se va contracta cu o rată medie anuală de 4,2% între 2022 și 2030 din cauza scăderii numărului de femei din grupa de vârstă 20-35 de ani, precum și a reticenței tinerilor de a avea copii.

Stuart Gietel-Basten, profesor de științe sociale și politici publice la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong, a declarat că în China copiii și animalele de companie nu se exclud reciproc.

Dar cuplurile tinere se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari, de la șomaj la presiunea socială, cum ar fi orele lungi de lucru și așteptarea ca unele femei să renunțe la cariera lor după naștere, a spus el.

„Dacă aveți 20 și ceva de ani în China și simțiți nevoia puternică de a crește, este mult mai ușor să vă luați un cățeluș, o pisicuță sau un iepure decât să vă găsiți un partener cu care să vă căsătoriți și să dați naștere la copii”, a declarat Gietel-Basten.


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 „Are 36 de kilometri și nu mai pornește, vă vine să credeți?”