China anunţă că va acorda prioritate inovării interne şi autosuficienţei tehnologice, dar nu va închide uşa lumii

China anunţă că va acorda prioritate inovării interne şi autosuficienţei tehnologice, dar nu va închide uşa lumii

China a dat asigurări vineri că nu va închide uşa lumii, dar va acorda prioritate pieţei interne, inovării de înaltă calitate şi autosuficienţei tehnologice, pe care Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez (PCCh) le-a fixat drept elemente-cheie pentru ţară în următorii cinci ani, informează EFE.

''Nu vom închide uşa lumii, dimpotrivă. China are tot mai multă nevoie de lume, iar aceasta de China, pentru a-şi îmbunătăţi tehnologia'', a declarat ministrul ştiinţei şi tehnologiei chinez, Wang Zhigang, într-o conferinţă de presă de prezentare a propunerilor Comitetului Central după reuniunea anuală, încheiată joi, a acestui organism.

Wang a apreciat că ''decuplarea'' dintre economiile celor mai mari puteri mondiale, SUA şi China, ''nu este bună pentru nimeni'' şi a afirmat că gigantul asiatic ''va continua cu politica sa de deschidere, indiferent de schimbările la nivel mondial''.

În acest sens, Wang a amintit că, în pofida sporirii tensiunilor în ultimele luni între Statele Unite şi China, în trimestrul III din 2020 comerţul dintre cele două ţări a crescut cu 16% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. ''Intensificarea reformei şi deschiderea continuă să fie opţiunea cheie inevitabilă pentru dezvoltare. Dinamismul va elibera tot potenţialul economiei chineze'', a subliniat ministrul Wang.

Mai mulţi lideri ai Comitetului Central care au participat la conferinţa de presă au insistat că impulsionarea inovaţiei şi atingerea autosuficienţei tehnologice reprezintă o chestiune de importanţă crucială pentru China.

Organul de conducere al partidului a stabilit planuri în acest sens ''înaintea celor dedicate altor sectoare'' cu scopul de ''a ne adapta la noile caracteristici de dezvoltare economică mondială în noua eră'', a explicat Wang. ''Avem nevoie de soluţii tehnologice mai mult ca oricând, trebuie să ne concentrăm pe acest aspect'', a adăugat ministrul chinez care a menţionat că este ''important să facem acest lucru în timp ce continuăm circulaţia duală'', noul concept de dezvoltare propus de China pentru următorul cincinal, care se concentrează pe extinderea cererii interne şi pe potenţarea ei prin intermediul economiei mondiale. În acest sens, autorităţile vor ''să facă din China locul preferat de către talente, companii şi experţi din întreaga lume''.

Han Wenxiu, subdirector al Comisiei pentru Afaceri Economice şi Financiare a Comitetului Central, a declarat că ponderea exporturilor şi importurilor chineze în economie a scăzut de la 60% la 30% între 2007 şi 2019, şi la fel s-a întâmplat şi cu deficitul comercial. ''Economia se bazează deja pe cererea internă. Circulaţia internă va fi principalul obiectiv (...)'', a explicat Han, adăugând că pentru aceasta trebuie ''înlăturate toate obstacolele din calea consumului şi trebuie îmbunătăţită distribuţia veniturilor în ţară''. ''Marea piaţă chineză ne va îmbunătăţi economia şi va oferi multe şanse altor ţări'', a apreciat el, insistând totodată că ''reforma, deschiderea şi inovarea sunt cele trei chei principale pentru a ne atinge obiectivul în 2025''.

Planul cincinal propus de Comitetul Central şi care va fi supus aprobării Adunării Naţionale Populare (ANP, legislativul chinez) în luna martie a anului viitor, ''va deschide calea pentru obiectivele pe termen lung ale ţării, până în 2035'', stabilite şi acestea de liderii chinezi la reuniunea lor de patru zile care s-a desfăşurat la Beijing.

Totodată, liderii comunişti au recunoscut că, deopotrivă pe plan intern şi extern, China se va confrunta cu ''riscuri şi provocări''. Printre riscuri, conducătorii chinezi au citat unilateralismul, protecţionismul şi ''loviturile împotriva globalizării''. Pe plan intern, ei au evidenţiat ''dezechilibrele şi insuficienţele în dezvoltare'' şi problemele având legătură cu ''instituţii şi mecanisme''.

"Există slăbiciuni pe care trebuie să le înlăturăm şi trebuie să înfruntăm toate provocările punând accentul pe securitate'', a dat asigurări Ning Jizhe, vicepreşedinte al Comisiei pentru Reformă şi Dezvoltare Naţională, principalul organism de planificare economică al Chinei. Ning a evitat să menţioneze dacă guvernul chinez va stabili un obiectiv de creştere economică pentru următorii cinci ani, aşa cum a tot făcut-o până în 2020 - an când nu a fost fixată o cifră din cauza incertitudinii provocate de pandemie.

Comitetul s-a axat în mod deosebit pe corectarea, în următorii cinci ani, a ''inegalităţilor de dezvoltare'' şi pe creşterea decalajului între venituri, atât între regiunile ţării, cât şi între locuitorii săi. ''Principala contradicţie o reprezintă dezechilibrul în dezvoltare. Suntem într-un moment critic în care trecem de la o ţară cu venituri medii la o ţară cu venituri mari, produsul nostru intern brut depăşind 100 de miliarde de yuani'' (12,72 miliarde de euro), a spus Han.

Liderii comunişti au mai stabilit drept priorităţi ''consolidarea puterii culturale soft chineze'' şi a industriei culturale, dat fiind că ''modernizarea socialistă ar fi imposibilă fără dezvoltarea unei înfloritoare culturi socialiste'', a declarat Wang Xiaohui, viceministru al publicităţii. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”