China a devansat Rusia în privința rachetelor hipersonice, potrivit unui oficial al Pentagonului

China a devansat Rusia în privința rachetelor hipersonice, potrivit unui oficial al Pentagonului

China a devansat Rusia în dezvoltarea de rachete hipersonice ultrarapide care pot evita sistemele tradiționale de apărare și a testat cu succes arme care pot lovi bazele americane din Pacific, a declarat săptămâna trecută în Congres un savant de top de la Agenția pentru Informații în domeniul Apărării (DIA), relatează Vice.

DF-17, primul sistem de arme hipersonice al Chinei a devenit operațional în 2019 FOTO Arhivă

DF-17, primul sistem de arme hipersonice al Chinei a devenit operațional în 2019 FOTO Arhivă

„Armele hipersonice, concepute pentru a eluda senzorii și sistemele de apărare ale SUA, reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare și mai complexă din cauza disponibilității capacităților nucleare și convenționale, a profilurilor de zbor înșelătoare și a manevrabilității”, a declarat în Congresul SUA Paul Freisthler, cercetător principal la Direcția de Analiză din cadrul DIA.

Rachetele hipersonice zboară cu o viteză între 5 și 25 de ori mai mare decât viteza sunetului și au manevrabilitate crescută, ceea ce înseamnă că pot ocoli sistemele de apărare tradiționale.

În timp ce China și Rusia au efectuat ambele numeroase teste de succes ale armelor hipersonice și, probabil, au pus în funcțiune sisteme operaționale, China este înaintea Rusiei atât în ceea ce privește infrastructura de sprijin, cât și numărul de sisteme”, a subliniat Freisthler.

Potrivit cercetătorului DIA, China a efectuat cu succes teste cu arme hipersonice ce au o rază de acțiune estimată la peste 1.500 de kilometri, ceea ar permite Chinei să lovească ținte americane în vestul Pacificului.

China caută să dezvolte o rachetă balistică intercontinentală cu o încărcatură hipersonică efectuând mai multe teste de zbor începând din 2014, iar în iulie 2021 a testat o rachetă care a făcut înconjurul globului."

Freisthler a mai spus că China dezvoltă motoare de mare viteză, sau scramjet-uri, care ar spori capacitățile sale actuale. Scramjet-urile funcționează prin autoalimentarea parțială cu combustibil prin aspirarea aerului din jurul lor și arderea acestuia. Statele Unite au testat cu succes o armă hipersonică în cadrul proiectului HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept), în ianuarie. De asemenea, Forțele Aeriene au dezvăluit recent o rachetă MUTANT (Missile Utility Transformation via Articulated Nose Technology) care are capacitatea să-și schimbe forma și în care își pune speranța că va fi capabilă să doboare rachetele hipersonice.

Deși SUA lucrează la propriile arme hipersonice , totuși un raport al Biroului de buget al Congresului publicat în februarie a indicat că procesul este costisitor și complicat. Această nouă clasă de arme se supraîncălzește adesea, iar producerea lor are costuri de miliarde de dolari.

În ciuda acestui fapt, Pentagonul a continuat să tragă un semnal de alarmă cu privire la progresele Rusiei și Chinei în ceea ce privește aceste arme. „Scopul meu la această audiere este de a ajuta Congresul și națiunea să înțeleagă mai bine amenințările cu care ne confruntăm ca națiune”, a declarat Freisthler. "DIA își propune să sprijine această comisie în ceea ce privește identificarea oportunităților de a răspunde la aceste provocări".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”