China a calificat drept „greșit” mesajul de felicitare adresat de SUA noului preşedinte al Taiwanului
China a denunţat marţi felicitările adresate de secretarul de stat american Antony Blinken noului preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, informează AFP, citată de Agerpres.
„Problema Taiwanului este în centrul intereselor Chinei ”, spune Wang. FOTO Shutterstock
Lai Ching-te, pe care Beijingul l-a calificat în trecut drept „separatist periculos”, a depus jurământul luni.
Blinken şi-a exprimat, în mesajul său de felicitare, speranţa că Washingtonul şi Taipeiul vor menţine „pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.
Beijingul a declarat marţi că acest mesaj „încalcă grav principiul unei singure Chine (...) şi trimite un semnal greşit forţelor separatiste”.
Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, a declarat în timpul unei conferinţe de presă că țara sa este „profund nemulţumită şi se opune ferm acestui demers, şi a replicat sever SUA”.
„Prima linie roşie de nedepăşit în relaţiile dintre China şi SUA”
China consideră insula guvernată democratic drept parte a teritoriului său şi nu exclude recurgerea la forţă pentru a o plasa sub controlul său.
„Problema Taiwanului este în centrul intereselor fundamentale ale Chinei şi constituie prima linie roşie de nedepăşit în relaţiile dintre China şi SUA”, a adăugat Wang.
Chiar dacă Washingtonul recunoaşte Beijingul în detrimentul Taipeiului din 1979, el rămâne partenerul cel mai important al Taiwanului şi principalul său furnizor de arme.
Luni, China a dezvăluit introducerea de noi sancţiuni împotriva a trei companii americane care vând arme Taiwanului.
Opt şefi de stat din cele câteva ţări care recunosc Taiwanul au participat luni la ceremonia de învestire a noului preşedinte taiwanez, precum şi mai multe zeci de delegaţii.
La ceremonia de la Taipei a asistat și o delegaţie americană - formată din fostul director al Consiliului Economic Naţional, Brian Deese, şi fostul subsecretar de stat Richard Armitage.
„Ingerinţă grosolană în afacerile interne ale Chinei”
Beijingul a condamnat ferm prezenţa delegaţiilor, calificând-o drept „ingerinţă grosolană în afacerile interne ale Chinei” şi declarând că aceasta „pune în pericol pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan” .
„Cerem ferm ţărilor şi oamenilor politici vizaţi să înceteze să se mai implice în manipulări politice asupra problemelor legate de Taiwan, să înceteze să trimită semnale eronate forţelor separatiste din Taiwan şi să înceteze să ia măsuri greşite care contravin legislaţiei internaţionale”, a declarat Wang.
Sursa: adevarul.ro