China - Un mormânt cu o vechime de 1.400 de ani oferă dovezi despre schimburile religioase de pe Drumul Mătăsii
Un mormânt cu o vechime de 1.400 de ani, care conţine un pat din marmură albă şi în care au fost identificate atât elemente budiste, cât şi ale unei religii persane, a fost descoperit de arheologi în provincia Henan din centrul Chinei, relatează luni Xinhua.
Mormântul din cărămidă, datând din timpul dinastiei Sui (581-618), a fost excavat în districtul Long'an din oraşul Anyang, a declarat Jiao Peng, directorul departamentului de excavaţii din cadrul Institutului de arheologie şi cercetare a relicvelor culturale din acest oraş.
Reprezentări grafice ce includ aspecte din viaţa de zi cu zi a proprietarilor mormântului şi scene religioase sunt sculptate pe pat, iar la fiecare capăt al acestuia este înfăţişat un sacerdot, în stilul zoroastrismului, o veche religie persană. Lotuşi, în stil budist, pot fi, de asemenea, remarcaţi printre sculpturi.
Patul oferă informaţii pentru cercetarea tehnicilor de sculptură din dinastia Sui şi are o importantă semnificaţie pentru studiul dezvoltării, evoluţia formei şi utilizarea ierarhică a paturilor din piatră în interiorul mormintelor din China, a notat Jiao.
Foto: (c) Li An / Xinhua
Kong Deming, directorul Institutului menţionat, a declarat că un bărbat pe nume Qu Qing a fost aşezat pe patul funerar, alături de soţia sa.
Epitafele dezvăluie identitatea cuplului şi detalii din viaţa sa.
Inscripţiile oferă noi dovezi utile pentru studiul dezvoltării caracterelor chinezeşti, dar şi cu privire la caligrafia din timpul dinastiei Sui, a precizat Kong.
Potrivit acestuia, familia Qu a trăit în regiunea Longxi, situată în prezent în provincia Gansu. Regiunea era o secţiune importantă pe Drumul Mătăsii şi, prin urmare, a fost influenţată de culturile din Europa, Asia de Vest şi Asia Centrală.
"Patul şi zeci de imagini asociate budismului şi zoroastrismului reprezintă dovezi ale schimburilor dintre civilizaţiile estice şi occidentale, ceea ce este semnificativ pentru studiul întrepătrunderilor etnice şi religioase", a subliniat Kong.
Institutul a început lucrările de excavare la acest mormânt în aprilie 2020, iar până în prezent au fost descoperite peste 120 de obiecte, printre acestea numărându-se mai multe articole din ceramică.AGERPRES