Gastronomia grecească este una dintre cele mai diverse din lume, cu multe mâncăruri specifice anumitor zone. Ţinând cont de faptul că, până în urmă cu doar câteva zeci de ani transportul între insule sau între insule şi continent nu era la îndemâna oricui, iar circulaţia oamenilor şi a mărfurilor era greoaie, fiecare zonă/insulă, a dezvoltat o bucătărie proprie, bazată pe ingrediente locale.
Este cazul şi chifteluţelor din roşii/tomatokeftedes, preparat originar din insula Santorini (şi întâlnit şi în alte câteva insule din arhipelagul Cicladelor).
Chiftelele sunt populare în multe gastronomii şi au zeci de variante, din diverse tipuri de carne şi legume, însă cele din roşii sunt specifice insulei Santorini , potrivit fostului bucătar şi autor grec Evi Voutsina (1950-2013). Acesta a călătorit în toată Grecia, de unde a adunat reţete vechi, tradiţionale, pe care le-a publicat în câteva cărţi de bucate.
„Când vorbim despre mâncăruri greceşti, ne referim la bucătăria tradiţională a ţării, chiar dacă avem tendinţa de a trece cu vederea cuvântul «tradiţional», care necesită o explicaţie lungă. Totuşi, bucătăria din Grecia are anumite principii care nu se schimbă niciodată. Acestea sunt adesea legate de poziţionarea geografică şi de condiţiile climatice, reţetele respectă sezonalitatea şi folosesc produse proaspete şi locale“, spunea acesta.
Reţeta de tomatokeftedes respectă aceste principii, astfel că deliciosul preparat se poate face doar din câteva ingrediente simple, de sezon, precum roşiile aromate de vară.
Ingrediente
800 g roşii roşii cărnoase (din soiurile Inimă de bou sau Liguria)
1 ceapă roşie, medie
4 ouă
200 g făină
150 g brânză feta
1 linguriţă sare
½ linguriţă piper
2-3 crenguţe oregano proaspăt (sau 1 linguriţă oregano uscat)
2-3 crenguţe mentă proaspătă
ulei, pentru prăjit
Speli roşiile, le cureţi coaja, apoi îndepărtezi cotorul şi seminţele şi tai pulpa cubuleţe. Transferi roşiile într-un castron adânc şi adaugi ceapa roşie dată prin răzătoarea mare. Tai mărunt ierburile aromatice (poţi folosi ambele ierburi sau doar una dintre ele, după preferinţă) şi le adaugi în compoziţia de chiftele. Presari sarea şi laşi la infuzat 15-20 minute, după care scurgi zeama lăsată de roşii.
Condimentezi cu piper negru măcinat, adaugi brânza fet fărâmiţată, ouăle bătute, făina şi amesteci până când compoziţia e omogenă.
Încingi uleiul într-un vas antiaderent şi torni, cu o lingură, din compoziţia de chiftele. Le prăjeşti la foc mediu, pe ambele părţi, până ce sunt rmenite şi le scoţi pe şerveţele de hârtie, pentru a absorbi surplusul de grăsime. Le serveşti cu un sos tzatziki.