Chiar se va pișa Dragnea pe România? Asistăm impasibili să-i primim pișatu-n cap?

Chiar se va pișa Dragnea pe România? Asistăm impasibili să-i primim pișatu-n cap?

Chiar se va pișa Dragnea pe România? Asistăm impasibili să-i primim pișatu-n cap? E greu de crezut ca din combinatia de ordonante pregatite de Ministerul Justitiei si decizii CCR de adoptat si, dupa toate aparentele in pregatire, vor ramane mai mult de o mana de foarte ghinionisti condamnati pentru coruptie in Romania.

Tudorel Toader "si-a pus piciorul in ghips" (surse medicale spun ca alta parte a corpului ar fi fost supusa unei interventii estetice si daca e asa vom vedea din prima efectele infrumusetarii) si i-a lasat pe altii in minister sa faca treaba mizerabila.

Poate fi si acesta considerat un semn al gravitatii exceptionale a efectelor pe care
ordonantele il vor avea atat asupra condamnarilor si proceselor penale, cat si prin reactia europeana dupa repetatele avertismente venite de la Bruxelles.

Cele doua ordonante pregatite de minister - privind modificarea Codurilor Penale si privind repunerea in termen pentru contestatie in anulare in cazul hotararilor pronuntate de completurile de 5 ale ICCJ - si aflate deja in procedura de avizare se combina intre ele, dar si cu deciziile CCR antiJustitie intr-un efect letal. Pentru Dragnea, de exemplu, avem rezolvarea tuturor problemelor, in toate dosarele.

1. Dosarul "Referendumul" in care a fost condamnat definitiv. Liviu Dragnea va beneficia de contestatia in anulare prin repunerea in termen oferita de OUG si deci de anularea condamnarii. Iar la rejudecare, din dosar, in baza Deciziei CCR privind protocoalele, vor fi scoase cu furca toate interceptarile realizate de SRI in 2012. Fara ele, din dosar nu prea va ramane cine stie ce.

2. Dosarul "Bombonica". Dispare forma agravata a abuzului in serviciu, deci pedeapsa nu mai poate depasi 7 ani. In art. 380 CP apare o prevedere potrivit careia, daca unul dintre autorii unui abuz in serviciu acopera prejudiciul, limitele de pedeapsa pentru fapta se reduce la jumatate. Prejudiciul a fost platit integral de fosta sotie a lui Liviu Dragnea, deci limita de pedeapsa pentru dl Dragnea s-ar reduce la 3 ani, prescriptia ar fi de 7 ani si jumatate calculati din decembrie 2012.

Maximul pedepsei fiind foarte mic si prima condamnare fiind anulata, daca ar fi condamnat Dragnea ar lua cu suspendare. Dar e posibil ca atacul la completurile de 3 ale ICCJ declansat de avocatii sai pe motiv ca nu ar fi fost specializate pe coruptie sa rastoarne decizia din prima instanta si la reluarea de la zero a procesului sa beneficieze in cateva luni de prescriptie.

3. Dosarul Tel Drum. Reducerea termenului de prescriptie ar face ca aceasta sa se implineasca peste 2 ani, adica cu mult timp inainte ca procesul, inca netrimis in instanta, sa ajunga la decizie definitiva.

Dar Liviu Dragnea este doar cel mai vizibil si mai mediatizat caz. In spatele lui este o intreaga armata de infractori condamnati pentru care, pe categorii, se arata salvarea.

1. Categoria condamnati de completurile de 5 dupa 2014

- OUG privind completurile de 5 ii va repune in termen pentru contestatie in anulare si vor beneficia de anularea sentintei. La rejudecare vor exista doua mari categorii:

a. cei cu fapte prescrise. Prevederea din OUG potrivit carei "cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se suspenda de la data desfiintarii hotararii a carei anulare se cere si pana la data pronuntarii unei hotarari ca urmare a rejudecarii apelului" este fix praf in ochi.

Daca la data desfiintarii hotararii prescriptia e implinita, nu mai ai ce sa suspenzi si nici ce sa rejudeci. Judecatorul poate constata doar incetarea procesului penal. Si vor fi foarte multe cazurile in care in momentul desfiintarii hotararii sa se constate ca prescriptia e deja implinita, deci nu se mai poate trece la rejudecare.

b. cei cu fapte care inca nu sunt prescrise. Se va trece la rejudecare insa in noile conditii, adica fara probele obtinute prin supravegherea tehnica a SRI prin aplicarea protocoalelor, eliminate de CCR, si cu infractiuni redefinite cum e abuzul in serviciu, care nu mai poate fi comis decat prin incalcarea legislatiei primare.

Si sa nu uitam ca in procedura de aliniere cu obiectiile CCR este inca o modificare a Codului Penal, care mai mutileaza niste infractiuni.

2. Categoria in curs de judecata

- eliminarea probelor obtinute prin supraveghere tehnica de catre CCR;
- reducerea termenelor de prescriptie prin OUG;
- injumatatirea pedepselor in cazul prejudiciilor platite, cu reducerea pe masura a termenelor de prescriptie deja reduse;

La toate acestea adaugati asaltul care se incearca, dupa cum spuneam, asupra completurilor de 3 ale ICCJ, pe motiv ca nu ar fi fost specializate pe fapte de coruptie si incercarea deja bine conturata de a provoca un nou conflict la CCR care sa le declare si pe acestea neconstitutionale.

Asta ar insemna ca s-ar desfiinta hotararile in prima instanta, deci procesele s-ar relua de la zero cu termenele de prescriptie diminuate. Foarte putin probabil ca vreo fapta aflata acum in curs de judecata sa ajunga la finalul procesului neprescrisa. Cu siguranta nu a lui Darius Valcov.

Intre timp, magistratii sunt supusi terorii. Dupa anchetarea cu aer de executie publica a Laurei Codruta Kovesi, cu acuzatii care frizeaza ridicolul dreptului penal, Sectia speciala pentru magistrati (SS) a trecut la urmatoarea etapa.

Este acuzat de represiune nedreapta procurorul din dosarul Andreei Cosma, desi acuzatiile au fost confirmate in prima instanta prin condamnarea Andreei Cosma la 4 ani de inchisoare. Cum sa incepi urmarirea penala impotriva unui procuror pentru ca ar fi trimis in judecata o persoana despre care stia ca e nevinovata, cand persoana a fost condamnata? Urmeaza si anchetarea judecatorilor.

Teroarea aceasta este menita sa influenteze instanta de apel (nu degeaba isi fac fratii Cosma veacul in sediul SS, a doua lor casa) si sa intimideze procurorii care stiu ca oricand pot fi anchetati si apoi scosi din profesie, daca se iau de cine nu trebuie, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”