Chiar dacă nu și-a anunțat oficial candidatura, Putin a început deja campania electorală

Chiar dacă nu și-a anunțat oficial candidatura, Putin a început deja campania electorală

Deși nu a anunțat încă dacă va candida pentru un nou mandat, președintele rus Vladimir Putin este deja în plină campanie pentru alegerile prezidențiale din martie 2018, relatează duminică agenția de presă EFE.

"Candidatul meu este unul singur: Vladimir Putin.Așteptările sunt foarte mari și speranțele de asemenea. Și aceasta este poziția majorității covârșitoare a cetățenilor țării noastre", a declarat cu câteva zile în urmă Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus).

Volodin, văzut ca un posibil succesor al lui Putin, spune cu voce tare ceea ce toată lumea știe că nu este decât o chestiune de timp până când președintele își va anunța intenția de a rămâne în funcție încă timp de șase ani.

Potrivit tuturor analiștilor, Putin își va prezenta candidatura în fața congresului partidului Kremlinului, Rusia Unită, prevăzut pentru mijlocul lunii decembrie.

Cu toate acestea, campania este deja în plină desfășurare, iar Putin a profitat de acest timp pentru a-și lansa primele promisiuni electorale, acum că economia națională a început să se redreseze după mai bine de doi ani de recesiune profundă.

"În pofida restricțiilor cunoscute, inclusiv cele externe (sancțiunile), economia rusă se stabilizează. În mod evident, recesiunea a fost depășită. Atât actorii economici, cât și cetățenii vor simț treptat factorii pozitivi pe care îi vedem în economie", a asigurat Putin.

Deși a subliniat întotdeauna că rușii sunt gata să strângă cureaua și nu vor întoarce niciodată spatele Kremlinului, guvernul a promis compensații sociale după multe luni de privațiuni. În primul rând, să aducă salariul minim la minimul de subzistență până în 2019, deși cu două zile mai târziu a promis că va încerca să atingă acest obiectiv deja la data de 1 ianuarie.

Putin a subliniat că măsura este urgentă, deoarece "trebuie să depășim situația când salariul minim nu acoperă nici macar cheltuielile de bază ale cetățeanului".

Potrivit ministrului rus al muncii, Maksim Tolipin, salariul minim se ridică în prezent în Rusia la 7.800 ruble (aproximativ 115 euro), 72% din nivelul oficial de subzistență.

Președintele însuși a subliniat ca "alarmantă" situația legată de creșterea numărului de oameni săraci în Rusia, unde persoanele care trăiesc sub pragul sărăciei au ajuns la 20 de milioane.

În plus, guvernul a anunțat că anul viitor va indexa pensiile cu aproape 4%, măsura care vizează aproximativ 30 de milioane de persoane.

Este vorba de fapt de acel segment al populației considerat tradițional electoratul lui Putin, astfel Kremlinul încearcă mereu să-i facă pe pensionari fericiți în ajunul unei campanii electorale.

Pe plan politic, Putin a lansat în ultimele luni un program de reînnoire a cadrelor pentru a evita gerontocrația care afectează administrația publică rusă, la fel ca în perioada sovietică.

Putin a făcut chiar săptămâna aceasta o vizită rara la sediul central al Yándex, cel mai mare motor de căutare rusesc, în încercarea de a recupera pozițiile pierdute pierdute pe internet, fief al opoziției extraparlamentare.

Putin, care va împlini 65 de ani în octombrie, ar putea fi reales cu un scor record de aproximativ 75% de voturi, potrivit celor mai mulți analiști.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Centrul rus pentru studierea opiniei publice, 66% dintre ruși ar vota pentru Putin dacă alegerile prezidențiale ar avea loc luna aceasta.

În plus, 81% dintre ruși apreciază pozitiv modul său de a gestiona lucrurile la Kremlin, unde va rămâne până în 2024 în caz de victorie.

Pentru moment, doar doi politicieni și-au exprimat intenția de a participa la prezidențialele din 2018: ultranaționalistul Vladimir Jirinovski și liberalul Grigori Iavlinski.

În ceea ce-l privește pe liderul popular al opoziției extraparlamentare, Aleksei Navalnîi, considerat singurul politician care poate arunca o umbră asupra lui Putin, acesta nu poate participa în principiu la scrutin din cauza unor antecedente penale, dar el susține că acestea nu îl vor opri.

Navalnîi, care a recurs la instanțele de judecată pentru a-și apăra candidatura, este acum în plină campanie în Siberia, unde a adunat câteva mii de persoane la mitingurile de la Novosibirsk și Vladivostok.

Cunoscut pentru succesul său în calitate de blogger anticorupție, Navalnîi are aproximativ o 100 de centre electorale în toată țara cu peste 100.000 de voluntari, în majoritate tineri, o mișcare fără precedent în Rusia.

Opoziția radicală față de Kremlin este încurajată de rezultatele obținute în alegerile municipale de la Moscova, unde a obținut cel mai bun rezultat în istoria sa, sperând că aceasta va servi drept o rampă de lansare după ce Putin își va încheia mandatul în 2024.

AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!