Chevron renunță la extracția de gaze de șist în vestul Ucrainei

Chevron renunță la extracția de gaze de șist în vestul Ucrainei

Grupul petrolier american Chevron a informat, luni, Guvernul ucrainean că a decis să renunțe la proiectul de extracție gaze de șist de la blocul Olesska, vestul Ucrainei, după ce a încercat, timp de un an, să convingă autoritățile de la Kiev să simplifice fiscalitatea pentru acest gen de afaceri, informează publicația Kyiv Post.

În luna noiembrie a anului trecut, Ucraina și Chevron au semnat un acord de tip împărțire a producției (PSA) în valoare de 10 miliarde de dolari, pentru explorarea și producția de gaze de șist în vestul statului.

'Am decis să punem capăt acordului de împărțire a producției. Atunci când a fost semnat, se părea că lucrurile vor fi rezolvate, însă nu toate aspectele au fost soluționate', a declarat managerul de țară al Chevron, Peter Clark.

Potrivit acordului semnat în toamna lui 2013, Chevron s-a obligat să investească 350 de milioane de dolari în explorarea gazelor de șist. În total, investițiile companiei americane în cei 50 de ani cât ar fi durat acordul pentru blocul Olesska s-ar fi ridicat la 10 miliarde de dolari.

La rândul său, Ministerul ucrainean de Finanțe s-a angajat să modifice legea taxelor și mai multe prevederi din legea fiscală, care ar fi permis ca acest gen complex de operațiuni să se deruleze mai ușor. Termenul limită până la care trebuiau implementate aceste modificări era 18 noiembrie.

Peter Clark a subliniat, însă, că în pofida renunțării la contract 'dialogul cu guvernul continuă', iar personalul Chevron din Ucraina va continua să lucreze pentru moment în această țară. Potrivit Administrației de Informații în Energie din SUA, Ucraina se clasează pe locul patru în Europa în ceea ce privește rezervele de gaze de șist, cu aproximativ 1.200 de miliarde de metri cubi.

Acordul semnat de Ucraina cu Chevron pentru extracția de gaze de șist este al doilea document de acest tip încheiat cu o companie occidentală după cel semnat în luna ianuarie a anului trecut cu grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell. Un alt mare grup petrolier internațional, ExxonMobil, și-a suspendat participarea la un consorțiu de companii, din care făcea parte și OMV Petrom privind explorarea de gaze offshore în Marea Neagră în apropiere de coasta Crimeei, după anexarea peninsulei de către Rusia.

În România, grupul american Chevron a finalizat recent procedura de explorare a gazelor de șist demarată la începutul lunii mai la sonda amenajată în perimetrul concesionat la Siliștea, în comuna vasluiană Pungești. În prezent, Chevron analizează informațiile obținute atât pe parcursul operațiunilor de foraj, cât și în urma investigațiilor geo-fizice de sondă, pentru a înțelege potențialul de resurse de gaze naturale.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”