Cheltuielile cu refugiații și consumul au ajutat Germania să înregistreze cel mai semnificativ avans trimestrial din 2014
Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat în primul trimestru din 2016 cel mai rapid ritm de creștere din ultimii doi ani, datorită majorării cheltuielilor de consum și a investițiilor corporațiilor, a anunțat marți Oficiul Federal de Statistică (Destatis), transmit DPA, Bloomberg și Reuters.
În perioada ianuarie — martie 2016, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,7%, față de un avans de 0,3% în trimestrul precedent.
Guvernul de la Berlin a majorat cheltuielile cu refugiații iar ratele negative ale dobânzilor anunțate de BCE au încurajat populația să achiziționeze locuințe, compensând astfel efectele scăderii exporturilor.
Anul acesta, autoritățile germane intenționează să cheltuiască 9,7 miliarde de euro pentru sprijinirea integrării refugiaților, pe lângă cele 6,3 miliarde de euro destinate combaterii cauzelor migrației din Orientul Mijlociu și alte zone.
Suma totală de 16 miliarde de euro alocată pentru 2016 ar urma să crească în următorii ani, Guvernul de la Berlin plănuind să cheltuie până în 2020 aproximativ 93,6 miliarde de euro și, în același timp, să mențină un buget echilibrat.
Activitatea în construcții a urcat cu 2,3% în primul trimestru din 2016, datorită majorării investițiilor de capital cu 1,8%, a anunțat Oficiul Federal de Statistică. Consumul privat a crescut cu 0,4%, în condițiile în care situația favorabilă de piața muncii și prețurile reduse la energie au continuat să alimenteze consumul gospodăriilor.
În ritm anual, economia germană a înregistrat un avans de 1,6% în primul trimestru.
Cu toate acestea, economiștii avertizează că cea mai mare economie europeană nu va putea menține acest ritm de creștere susținut și în al doilea trimestru, având în vedere cererea globală modestă și nivelul slab al investițiilor companiilor.
Creșterea economiei germane a accelerat la 1,7% în 2015, în linie cu estimările analiștilor și ale Guvernului de la Berlin, datorită nivelului scăzut record al șomajului, creșterii salariilor, declinului prețului la țiței și a politicii monetare relaxate a Băncii Centrale Europene.
După un avans de 1,7% în acest an, PIB-ul Germaniei ar urma să încetinească anul viitor la 1,5%, a estimat recent ministrul Economiei, Sigmar Gabriel.
AGERPRES