Chelsea Manning, furnizoarea Wikileaks, a intrat în greva foamei
Chelsea Manning, analista de informații condamnată la 35 de ani de închisoare după ce a furnizat site-ului de internet Wikileaks mii de documente militare americane secrete, a anunțat vineri că se află în greva foamei, transmite DPA.
Într-un mesaj postat în rețeaua Twitter, Manning a scris: "Am cerut ajutor. Nu l-am primit. Am nevoie de ajutor". Într-o declarație scrisă pe propriul site de internet, chelseamanning.org, ea a cerut asigurări în scris de la armata SUA că va beneficia de "toate recomandările medicale prescrise pentru disforie sexuală".
Chelsea Elisabeth Manning (la naștere Bradley Edward Manning, de sex masculin) s-a declarat femeie în 2013. O instanță civilă i-a acceptat în 2014 o cerere în acest sens, dar armata a anunțat că va schimba doar documentele, dar va continua să îl considere pe soldatul Manning drept bărbat. Diagnosticul de disforie sexuală a fost confirmat de medici ai armatei.
"Începând de la ora 12.01 am ora de vară din centrul Statelor Unite, în data de 9 septembrie 2016, și până când voi beneficia de standarde minime de demnitate, respect și umanitate, voi refuza să îmi tund sau scurtez de bunăvoie părul în orice mod, să consum de bunăvoie orice aliment sau băutură, în afară de apă și de medicamente prescrise în prezent, și să mă conformez cu orice reguli, reglementări, legi și ordine care nu sunt legate de cele două chestiuni menționate", a scris deținuta în vârstă de 28 de ani.
Ea a cerut de asemenea și încetarea a ceea ce a numit "intimidare cu ajutorul înaltei tehnologii" și a menționat "observarea administrativă permanentă, intenționată și cu exces de zel din partea oficialităților penitenciare și militare".
Manning a fost condamnată în 2013 pentru spionaj, după ce și-a însușit documente secrete în timpul unei misiuni în Irak în ianuarie 2010. Ea își ispășește pedeapsa în închisoarea militară Fort Leavenworth din statul Texas și a făcut în mai un apel împotriva condamnării, pe care a apreciat-o drept "evident injustă și fără precedent", cerând reducerea ei de la 35 la 10 ani.
AGERPRES