„Cheia de la graniță a fost ruptă în jumătate”/Cine sunt milițiile rusești care au trecut granița și au făcut raiduri în regiunea Belgorod

„Cheia de la graniță a fost ruptă în jumătate”/Cine sunt milițiile rusești care au trecut granița și au făcut raiduri în regiunea Belgorod

Au legături cu serviciile ucrainene de informații militare și, în unele cazuri, cu extrema dreaptă, notează The Economist .

<< În după-amiaza târziei a zilei de 22 mai, au apărut imagini cu doi luptători pro-ucraineni rânjind, în timpul unui raid transfrontalier efectuat în Rusia. „Cheia de la graniță a fost ruptă în jumătate”, spune unul, citând din „Totul merge conform planului”, un imn cult al Apărării Civile, o trupă rock rusească. Dar atacul la care ajutaseră cei doi bărbați a arătat că, în cazul Rusiei, lucrurile nu au mers prea mult conform planului. Acesta a inclus: o trecere ilegală din Ucraina în regiunea rusă de graniță, Belgorod, cu tancuri și vehicule de luptă ale infanteriei; moartea a cel puțin un polițist de frontieră; clădiri agricole incendiate; un elicopter doborât; blocaje în trafic ale localnicilor care fugeau; și evacuarea raportată a unei instalații de depozitare a armelor nucleare la câțiva kilometri pe teritoriul Rusiei. Cine a fost responsabil pentru incursiune?

Membrii ai două miliții care i se opun lui Vladimir Putin – Corpul Voluntarilor Ruși și Legiunea Rusia Liberă – au susținut că au „eliberat” mai multe sate de graniță. Grupările par să-și aibă baza în Ucraina, de unde își lansează atacurile. Rusia spune că milițiile reprezintă o fațadă pentru armata ucraineană; Ucraina insistă că sunt dizidenți ruși. Realitatea este undeva la mijloc. Ambele miliții recrutează, într-adevăr, cetățeni ruși nemulțumiți. Ambele își coordonează, de asemenea, activitățile cu HUR, agenția de informații militare a Ucrainei. Cu toate acestea, grupările nu au nicio legătură oficială cu guvernul ucrainean. Acest lucru le permite oficialilor ucraineni să se distanțeze de operațiunile milițiilor, oricât de neplauzibil.

Pe măsură ce apăreau știri din Belgorod, purtătorul de cuvânt al președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak, a declarat că guvernul său este spectator. Orice tanc folosit în atac ar fi putut pur și simplu să fie cumpărat de la un magazin militar, a glumit el, imitând narațiunile false folosite de Rusia atunci când echipamentul său a apărut pentru prima dată în estul Ucrainei, în 2014. Andrei Cernak, purtător de cuvânt al HUR, a spus că luptele din interiorul Rusiei fac parte dintr-o „răscoală națională” a rușilor. Soldații „au luat armele… pentru a-și apăra libertatea și independența”, a susținut el. Domnul Cernak nu a spus nimic despre locul din care ar fi putut proveni armele.

Kremlinul a încercat să minimizeze stânjenitoarea breșă de securitate. Oficialii ruși au descris-o ca pe o încercare a Ucrainei de a „abate atenția” de la ceea ce ei pretindeau că a fost capturarea orașului îndelung disputat, Bahmut, pe 20 mai (Ucraina spune că încă mai deține clădiri și tranșee pe marginea de sud-vest a Bahmut). Pe 23 mai, ministerul rus al apărării a susținut că i-a ucis sau i-a expulzat din Belgorod pe toți luptătorii miliției, deși nu a furnizat nicio dovadă.

O sursă ucraineană de informații de nivel înalt, care vorbește sub condiția anonimatului, oferă o evaluare mai realistă. Două idei au stat la baza operațiunii din Belgorod, spune el. Prima a fost să submineze autoritatea internă a lui Putin: dacă un om puternic nu poate garanta securitatea, atunci ce rost mai are el? A doua a fost atragerea rezervelor militare rusești departe de secțiunile critice ale frontului, în perioada premergătoare unei contraofensive ucrainene planificate demult. Este prea devreme pentru a spune dacă operațiunea a avut succes, adaugă sursa.

Aceasta nu este prima incursiune pe teritoriul Rusiei a milițiilor susținute de Ucraina. Legiunea Rusia Liberă și Corpul Voluntarilor Ruși au fost formate anul trecut, în circumstanțe opace, dar au devenit proeminente în martie, când au condus o incursiune din Ucraina în Briansk, o altă regiune de graniță. Rusia a susținut că doi civili au fost uciși în acel atac, dar nu a oferit nicio dovadă.

Cele două miliții diferă ca organizare și ideologie. Legiunea Rusia Liberă este mai haotică și mai aproape de HUR; Corpul Voluntarilor Ruși este mai disciplinat, dar are tendințe de extremă dreapta. Michael Colborne, un expert în extrema dreaptă ucraineană, a identificat membri ai Corpului Voluntarilor Ruși cu o istorie în mișcarea neo-nazistă a Rusiei. Dl Cernak a spus că pericolul „existențial” cu care se confruntă Ucraina înseamnă că serviciile de informații militare nu pot fi prea pretențioase în privința celor cu care colaborează. Supraviețuirea este singurul obiectiv al Ucrainei, a spus el. „Suntem pregătiți să lucrăm cu toată lumea”. >>


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”