Chec cu căpşuni
Ingrediente
Pentru aluat
200 ml lapte
40 g drojdie proaspătă
100 g zahăr + 1 linguriţă
500 g făină + 1 linguriţă
150 g unt
5 gălbenuşuri
2 ouă
50 g smântână grasă
2 linguri rom
o treime linguriţă sare
Pentru umplutură
500 g căpşuni
3 linguri zahăr brun
coaja răzuită de la o lămâie
seminţele de la un baton de vanilie
Pentru aluatul fărâmicios de deasupra
50 g zahăr brun
70 g făină
o pişcătură sare
50 g unt
Mod de preparare
Începem prin pregătirea aluatului-bază. Măsoară o lingură de lapte şi las-o deoparte. Încălzeşte puţin laptele rămas şi dizolvă drojdia în el. Adaugă o linguriţă de zahăr şi una de făină, amestecă, acoperă cu un şervet şi lasă pentru 30 de minute într-un loc cald să crească.
Amestecă untul cu zahărul într-un blender până când s-au amestecat bine, apoi adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând încontinuu. Lasă deoparte.
Cerne făina într-un vas mare. Adaugă maiaua şi amestecă şi frământă cu mâna sau cu un mixer. Adaugă smântâna şi frământă. Apoi, în 2-3 reprize, adaugă mixtura de ouă, amestecând în permanenţă. Acum începe adevăratul proces de frământare, care n-ar trebui să dureze mai mult de 20-25 de minute