ChatGPT amenință viitorul medicinei? Diagnostice corecte în 97% din cazuri | STUDIU

ChatGPT amenință viitorul medicinei? Diagnostice corecte în 97% din cazuri | STUDIU

Un studiu realizat de cercetătorii olandezi a dezvăluit că un chatbot de inteligență artificială (IA) numit ChatGPT a fost capabil să pună diagnostice în medicina de urgență la fel de bine precum medicii și, în unele cazuri, a reușit să-i depășească.

Versiunea 3.5 a ChatGPT a sugerat diagnosticul corect în 97% din cazuri FOTO Shutterstock

Versiunea 3.5 a ChatGPT a sugerat diagnosticul corect în 97% din cazuri FOTO Shutterstock

Această concluzie arată potențialul revoluționar al IA în domeniul medical, potrivit informațiilor furnizate de AFP.

Studiul a analizat 30 de cazuri prezentate la un departament de urgență din Țările de Jos, în 2022. ChatGPT a primit informații despre istoricul pacienților, datele din teste de laborator și observațiile medicilor.

A fost rugat să sugereze cinci posibile diagnostice. În 87% dintre cazuri, diagnosticul corect se afla în lista propusă de medici, în comparație cu 97% pentru versiunea 3.5 a ChatGPT.

Hidde ten Berg, de la departamentul de urgență al spitalului Jeroen Bosch din sudul Țărilor de Jos, a rezumat rezultatele astfel: „Chatbot-ul era capabil să efectueze diagnostice medicale la fel cum ar face un medic uman.”

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că acest tip de chatbot nu amenință pozițiile medicilor din camerele de gardă, ci ar putea ajuta la accelerarea procesului de diagnosticare.

„Chatbot-ul poate contribui la stabilirea unui diagnostic și poate sugera opțiuni pe care medicul poate să nu le fi luat în considerare”, a explicat Steef Kurstjens, unul dintre coautorii studiului.

„Gafele” făcute de ChatGPT

Este important de menționat că astfel de instrumente bazate pe IA nu sunt concepute pentru a înlocui medicii, ci pentru a-i ajuta în procesul de luare a deciziilor. Utilizarea lor poate ridica, totuși, întrebări legate de confidențialitatea datelor medicale sensibile ale pacienților.

Studiul a dezvăluit, de asemenea, limitele chatbot-ului. ChatGPT a produs raționamente „neplauzibile sau incoerente din punct de vedere medical” în unele cazuri, ceea ce ar putea duce la informații incorecte sau la diagnosticări greșite. Mai mult, eficacitatea sa în cazurile complexe nu este clară, la ora actuală.

Uneori s-a întâmplat ca niciuna dintre cele cinci variante de diagnostic sugerate de ChatGPT să nu fie corectă, a explicat Steef Kurstjens, aşa cum s-a întâmplat cu un caz de anevrism aortic abdominal, o complicaţie potenţial mortală în care se umflă aorta. Însă, ca o consolare pentru ChatGPT, în acest caz s-a înşelat şi medicul.

Raportul semnalează şi alte „gafe” medicale comise de chatbot, aşa cum este şi punerea diagnosticului de anemie (nivel scăzut de hemoglobină în sânge) în cazul unui pacient cu un nivel normal al hemoglobinei.

Rezultatele acestui studiu, publicat în revista Annals of Emergency Medicine, vor fi prezentate în cadrul ediţiei din acest an a Congresului european de medicină de urgenţă (EUSEM) ce va avea loc la Barcelona în intervalul 17 - 20 septembrie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!