CGMB a aprobat bugetul Primăriei Capitalei pe 2017, în valoare de 1,1 miliarde euro
Consilierii generali au aprobat în ședința de miercuri bugetul municipiului București pe anul 2017, în valoare de 1,1 miliarde euro, fiind prevăzute sume pentru sănătate, educație, asistență socială, infrastructură, RADET, RATB, consolidarea clădirilor cu risc seismic, cultură, parcuri, proiecte pentru tineri etc.
Proiectul a fost aprobat cu 30 de voturi "pentru" și 17 voturi "împotrivă".
"Consider că proiectul de buget este realizat cu înțelepciune, cu o analiză judicioasă și cu multă chibzuință în ceea ce privește nevoile bucureștenilor. Ne-am axat pe proiectele de sănătate, educație și rezolvarea problemei aglomerației din Capitală. Dorim să eliminăm decalajele care sunt în acest moment între sectoare", a afirmat primarul general Gabriela Firea.
Cel mai mare buget este alocat Sănătății — 83 milioane de euro pentru cele 19 spitale din subordinea Consiliului General al Municipiului București, pentru modernizări, achiziție de aparatură, pentru reparații și alte necesități, pentru cabinetele medicale școlare și stomatologice.
De asemenea, a fost inclusă în buget suma necesară studiului de fezabilitate pentru construirea spitalului metropolitan, care va avea în jur de 2.000 de paturi și va costa aproximativ 300 de milioane de euro. "Este nevoie de acest spital metropolitan pentru că la cele 19 spitale ale Municipalității sunt secții foarte aglomerate", a afirmat Firea.
Suma de 80 de milioane de euro este destinată proiectelor de infrastructură și sunt cuprinse aici pasajele, podurile, penetrațiile și supralărgirile, "proiecte care sunt acum în derulare și care unele vor fi finalizate în acest an sau anul viitor, dar și proiecte noi".
"În ceea ce privește șantierele, aș puncta modernizarea infrastructurii Piața Sudului, reabilitarea sistemului rutier și a liniei de tramvai Șoseaua Iancului, penetrație Splaiul Independenței — Ciurel — Autostrada A1, străpungere Nicolae Grigorescu — Splai Dudescu, modernizare Piața Eroii Revoluției și pasajul pietonal. De asemenea, sunt cuprinse și proiecte foarte importante care vor degaja toată aglomerația din Capitală și vor contribui ca aspectul Bucureștiului să fie mult mai modern, aerisit, plăcut. Ne referim la proiecte foarte importante, menite să fluidizeze traficul în București, cum ar fi supralărgirea Prelungirea Ghencea — Domnești, faza a II-a a Pasajului Ciurel, supralărgirea și traversarea zonelor Andronache, Petricani, Colentina, Doamna Ghica, Dimitrie Pompei, strada Jandarmeriei și șoseaua București — Măgurele", a precizat primarul Capitalei.
Pentru construirea de parcări a fost alocată suma de 11 milioane de euro. "Vorbim de un proiect care este deja prins în proiectul de buget — parcarea Park & Ride — zona Pantelimon. De asemenea, parcările subterane din Piața Constituției, Sala Palatului, Piața Lahovari, Uranus, Calea Rahovei", a menționat edilul șef al Capitalei.
În ceea ce privește modernizarea pistelor de biciclete, ea a spus că a fost alocată suma de 73 milioane de euro. "Avem pistele de bicicliști și amenajări conexe din care anul acesta au fost alocate sume semnificative, proiectul fiind eligibil și pentru obținerea unei finanțări europene", a arătat Gabriela Firea.
Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic a fost alocată o primă sumă pentru anul acesta de 6 milioane de euro, "în condițiile în care, în ultimii trei ani de zile, au fost alocați doar un milion și ceva de euro", după cum a arătat primarul. "Deci suma este mult mai consistentă decât în anii trecuți. De asemenea, ea poate să fie rectificată pe perioada verii", a arătat Firea.
În proiectul de anul acesta sunt cuprinse și multe investiții noi.
"Am punctat 58 dintre acestea, printre care 16 grădinițe, 10 after school, 15 extinderi de școli, o sală de sport în incinta Școlii Centrale, șase cartiere de locuințe sociale și pentru tineri, un parc de distracții și agrement, acvariu public cu centru de cercetare, șase cămine de bătrâni, teatru temporar", a punctat primarul general.
Pentru programul de eco-igienizare a orașului, în buget a fost prinsă suma 7 milioane de euro, care va acoperi programul unitar de deratizare și dezinsecție, tratamentele fitosanitare, precum și anumite obiective de investiții pentru eficientizarea acestei activități.
"De asemenea, pentru amenajarea parcurilor Capitalei avem alocată suma de 27 de milioane de euro — în administrarea Consiliului General sunt 11 dintre parcurile Capitalei. Vă garantez că acestea vor fi o mândrie pentru București. Fac un apel către sectoare ca și parcurile care sunt administrate de acestea să se ridice la înălțimea cerințelor cetățenilor. Să nu mai fie mizerie, foarte puține coșuri, copaci necurățați, nevăruiți, nu este admisibil", a susținut Gabriela Firea.
Sume importante au fost alocate pentru domeniul cultural, cum sunt cele 15 teatre ale Municipalității pentru care s-a prevăzut suma de 53 de milioane de euro. Pentru ARCUB, de asemenea, 15 milioane de euro, iar pentru CREART aproape 13 milioane de euro.
În ceea ce privește acțiunile pentru tineret și pentru copii, în buget este prevăzută suma de 20 milioane de euro.
La RATB au fost prevăzuți 121 milioane de euro reprezentând subvenția pentru diferența de preț la transportul de călători și 11 milioane de euro pentru investiții. La aceste sume se adaugă 7 milioane de euro alocați Direcției de Transporturi a Primăriei pentru achiziția de mijloace noi de transport în cadrul programului aprobat, în valoare de 492 milioane de euro, însemnând 400 de autobuze, 100 de troleibuze și 100 de tramvaie.
Pentru RADET au fost alocați 125 milioane de euro, din care 106 milioane euro reprezintă subvenția pentru energia termică livrată populației, iar 19 milioane de euro investiții. "Menționăm că pentru refacerea infrastructurii de transport a agentului termic se fac demersurile necesare pentru accesarea a 180 milioane euro —fonduri europene nerambursabile", se arată într-un comunicat al PMB.
AGERPRES/(A — autor: Sorin Peneș, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)