CFA: Indicatorul de încredere macroeconomică a crescut cu două puncte în februarie

CFA: Indicatorul de încredere macroeconomică a crescut cu două puncte în februarie

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut în februarie, comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 56,9 puncte (plus 2 puncte).

Conform unui comunicat remis, vineri, AGERPRES, majorarea s-a datorat în principal corecției indicatorului de condiții curente.

"Astfel, indicatorul condițiilor curente a fost de 67,9, valoare în creștere cu 4,3 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a crescut marginal, cu 0,8 puncte, până la valoarea de 51,3 puncte", se menționează în comunicat.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 67% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valorile mediane ale anticipațiilor pentru orizontul de șase luni au consemnat un curs anticipat de 4,5500 (valoare în creștere cu 500 pips față de cea înregistrată în exercițiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5600 (valoare, de asemenea, în creștere cu 500 pips față de cea înregistrată în exercițiul anterior).

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (martie 2018/martie 2017) a înregistrat o valoare mediană de 1,5% (valoare similară cu cea înregistrată în exercițiul anterior).

Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă la leu, atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 93% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat în luna mai 2011. Acesta dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA.

Indicatorul de încredere macroeconomică are valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a șase întrebări cu privire la condițiile curente — referitoare la mediul de afaceri și piața muncii și anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.

AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!