Cetatea medievală din Atlantic ce atrage turiștii ca un magnet. Minunea lumii occidentale de pe insulă, sufocată de pelerini

Cetatea medievală din Atlantic ce atrage turiștii ca un magnet. Minunea lumii occidentale de pe insulă, sufocată de pelerini

Abația medievală, care se află în largul coastei regiunii franceze Normandia, la vest de Paris, a atras milioane de pelerini de-a lungul secolelor. Aici se desfășoară concerte, conferințe și un spectacol numit „Solstițiul mileniului”.

În urmă cu exact 1.000 de ani, în luna iunie, a început construcția unei clădiri magnifice pe insulă, în largul coastei Franței, care, pe măsură ce s-a ridicat a devenit un simbol național, scrie CNN .

Cetatea medievală a împlinit 1.000 de ani FOTO wikipedia.org

Cetatea medievală a împlinit 1.000 de ani FOTO wikipedia.org

Abația medievală de pe vârful Mont Saint-Michel, o cascadă de ziduri și contraforturi care coboară dintr-o turlă centrală înaltă, a fost o creație spectaculoasă care a jucat un rol crucial în istoria Franței de-a lungul secolelor.

Copleșită de propria popularitate

Astăzi, când se împlinește un mileniu de la începutul lucrărilor, cetatea este una dintre cele mai populare atracții turistice ale țării în afara Parisului – uneori copleșită de propria sa popularitate într-un asemenea grad, încât custozii săi au îndemnat oamenii să stea departe.

Abația, care se află în largul coastei regiunii franceze Normandia, la vest de Paris, a atras legiuni de pelerini de-a lungul secolelor. Astăzi, 1,3 milioane de turiști vin aici în fiecare an.

În decurs de 1.000 de ani, silueta sa a devenit o emblemă a universalismului francez”, a scris președintele francez Emmanuel Macron pe Twitter pe 5 iunie, în urma unei vizite oficiale la sit. „Abația, simbolul a ceea ce suntem: un popor de constructori.”

Cetatea, un loc pe care l-au cucerit turiștii FOTO wikipedia.org

Cetatea, un loc pe care l-au cucerit turiștii FOTO wikipedia.org

Pentru a sărbători ziua de naștere abației, Mont găzduiește concerte, conferințe și un spectacol vizual numit „Solstițiul Mileniului” pe 23 iunie. Vizitatorii se pot bucura și de o expoziție despre istoria și arhitectura sa, deschisă până în noiembrie 2023.

A fost supranumită Bastilia mărilor

Supranumită „minunea lumii occidentale”, istoria cetății începe în anul 709 când pe stâncă a fost ridicat un sanctuar în cinstea Sfântului Arhanghel Mihail. A devenit un loc sacru care a continuat să evolueze din secolul al XI-lea până în secolul al XVI-lea.

Mănăstirea a fost martoră la momente cheie ale istoriei franceze, devenind o fortăreață în timpul Războiului de o sută de ani din secolele al XIV-lea și al XV-lea și supraviețuind unui asediu de 30 de ani de către britanici.

A devenit închisoare în timpul Revoluției Franceze din secolul al XVIII-lea. Până în 1863, 14.000 de prizonieri și-au petrecut timpul în „Bastilia mărilor”, unde mareele și nisipurile mișcătoare făceau imposibilă scăparea. Familiile prizonierilor i-au înlocuit pe pelerinii care se plimbau cândva cândva pe aleile satului.

De secole, legiuni de pelerini iau insula cu asalt FOTO wikipedia.org

De secole, legiuni de pelerini iau insula cu asalt FOTO wikipedia.org

În timpul Belle Époque, înainte de Primul Război Mondial, monumentul a devenit treptat atracția turistică mondială pe care o cunoaștem astăzi. Unul dintre reperele sale populare este faimosul han Mère Poulard, numit după fondatorul său, strălucita bucătăreasă Annette Poulard, care găzduiește vizitatori din 1888.

În 1944, autorul Ernest Hemingway, pe atunci corespondent de război, s-a așezat la masa lui la Mère Poulard pentru a descrie isprăvile debarcării zilei Z, inclusiv una dintre bătăliile decisive pentru eliberarea Franței și a Europei, care a avut loc în 1944, la câțiva kilometri de Mont Saint-Michel, în apropierea orașului Avranches, complet distrus.

Mont Saint-Michel a fost întotdeauna extrem de popular, atrăgând milioane de pelerini de-a lungul istoriei sale. „A fost cel mai mare loc de pelerinaj din Occident, cu secole în urmă, înaintea lui Santiago de Compostela”, a declarat Thomas Velter, directorul general al Stabilimentului Public Național Mont Saint-Michel.

Trei milioane de oameni ajung aici anual

În prezent, aproximativ 3 milioane de oameni vizitează situl în fiecare an, unele weekenduri fiind mai aglomerate decât de obicei. În weekendul Înălțării din luna mai, locul a fost luat cu asalt de vizitatori între orele 11.00 și 15.00, un număr pe care oficialii îl așteaptă de obicei doar în perioada de vârf a verii.

Cetatea medievală a fost închisoare în timpul Revoluției franceze FOTO wikipedia.org

Cetatea medievală a fost închisoare în timpul Revoluției franceze FOTO wikipedia.org

Odată cu sărbătorile mileniului, cifrele inițiale pentru 2023 sugerează că Mont-Saint-Michel va rămâne o atracție turistică foarte populară, ceea ce pune unele probleme pentru zecile săi de locuitori, magazine și peisajul natural.

Nu cred că este un lucru bun pentru comercianți, hotelieri și restaurante pentru că pur și simplu nu pot ține pasul cu cererea clienților. Mont Saint-Michel are o circumferință de un kilometru pătrat și o stradă comercială. Când pui mai mult de 5.000 de oameni la un moment dat pe stradă, nu cred că este foarte plăcut”, a spus Velter.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…