Într-o postare pe pagina de Facebook a Institutului Naţional de Apă şi Atmosferă (Niwa), aceştia precizau că încă de la sfârşitul lunii mai, au fost asaltaţi cu mesaje de la oameni din toată ţara, care voiau să afle mai multe răspunsuri despre acest fenomen ciudat, dar frumos.
Oamenii de ştiinţă de la baza din Antarctica au raportat fenomenul Institutului Naţional de Apă şi Atmosferă (Niwa) din Noua Zeelandă, după ce şi-au dat seama că acelaşi lucru se întâmplă şi în cea mai sudică regiune a lumii.
„De obicei, în mijlocul iernii, în Antarctica este aproape mereu întuneric, cu excepţia unui uşor amurg nautic în preajma prânzului, ceea ce înseamnă că orizontul este puţin vizibil în condiţii bune”, a spus Stuart Shaw, tehnician din Noua Zeelandă, staţionat la baza Scott din Antarctica pentru iarnă şi care a surprins imagini uluitoare ale cerului aprins.
„Dar anul acesta, ni s-a prezentat un spectacol destul de mare, iar cei mai mulţi dintre noi alergam afară cu camerele pentru a ne uita la culorile minunate. Credeţi sau nu, nici eu nu am editat aceste culori, sunt aşa cum le-am văzut noi”, a spus Shaw.
Datele de la lidar, un satelit de monitorizare a mediului atmosferic, arată că există o abundenţă de aerosoli în stratosferă deasupra Antarcticii, care nu erau acolo înainte de erupţie, a spus Nava Fedaeff, un meteorolog al NIWA.
„Aerosolii stratosferici pot circula pe glob timp de luni de zile după o erupţie vulcanică, împrăştiind şi curbând lumina pe măsură ce soarele coboară sau se ridică sub orizont, creând o strălucire pe cer cu nuanţe de roz, albastru şi violet.”
Amurgurile vulcanice sunt cunoscute sub denumirea de „străluciri de după”, culoarea şi intensitatea depind de cantitatea de ceaţă şi de nori de-a lungul căii pe care o străbate lumina care ajunge în stratosferă, a spus ea.
Deşi Antarctica se află la aproximativ 7.000 km de Tonga, „împărţim acelaşi cer”, a spus Jordy Hendrikx, consilier şef ştiinţific al Antarcticii Noua Zeelandă.
Conform Institutului Naţional de Apă şi Atmosferă (Niwa) nu este prima dată când Noua Zeelandă se confruntă cu acest fenomen natural. După ce vulcanul filipinez Pinatubo a erupt în 1991, strălucirile apusului au persistat în grade diferite timp de luni de zile, ceea ce înseamnă că aceste culori minunate ar putea persista o perioadă mai lungă de timp.