Cererile pentru finanțarea investițiilor din sectoarele agricol și pomicol se depun până la 31 iulie (AFIR)

Cererile pentru finanțarea investițiilor din sectoarele agricol și pomicol se depun până la 31 iulie (AFIR)

Cererile pentru finanțarea proiectelor de investiții privind cooperarea între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol, dar și cel pomicol, pot fi depuse la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) până în data de 31 iulie 2016, iar alocarea bugetară este de 10,5 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis marți AGERPRES.

"Alocarea bugetară disponibilă pentru aceste două submăsuri în această sesiune anuală aferentă lui 2016 este de 10,5 milioane de euro, împărțită astfel: pentru sectorul agricol fondurile disponibile în această sesiune sunt de 7 milioane de euro, iar pentru sectorul pomicol sunt de 3,5 milioane de euro. Valoarea sprijinului este de maxim 100.000 euro per beneficiar iar sprijinul este 100% nerambursabil.

Pragul minim de depunere este de 10 puncte. Modalitatea de depunere a proiectelor este cea online pe pagina oficială a Agenției, www.afir.info ", precizează sursa citată.

Obiectivul acestor submăsuri este acela de a promova cooperarea între actorii locali, în scopul comercializării produselor agroalimentare prin intermediul lanțurilor scurte de aprovizionare. Ambele submăsuri susțin atât cooperarea dintre fermieri, procesatori, comercianți alimentari cu amănuntul, restaurante, hoteluri și alte forme de cazare în mediul rural, cât și realizarea de parteneriate cu organizații neguvernamentale și autorități publice.

Cei interesați pot consulta Ghidul Solicitantului, publicat pe pagina oficială de internet a Agenției ( www.afir.info ), la secțiunea dedicată submăsurilor sM 16.4 (pentru sectorul agricol) și sM 16.4a (sectorul pomicol) din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020 (PNDR 2020).

Aceste măsuri sunt în linie cu 'Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate', lansat în februarie 2016, și care încurajează cooperarea și asocierea în domeniul agricol, pe toate nivelurile. Pachetul de măsuri poate fi consultat pe site-ul Guvernului www.gov.ro la secțiunea Obiective, subsecțiunea Strategii-Politici-Programe.

Sprijinul financiar prin sM 16.4 și sM 16.4a se acordă pentru acoperirea costurilor de cooperare și realizare de investiții (tangibile și/sau intangibile), în scopul promovării unor proiecte comune care implică cel puțin două entități care cooperează pentru crearea sau dezvoltarea unui lanț scurt de aprovizionare sau a unor piețe locale (cu produse agro-alimentare). Sunt eligibile activitățile de promovare referitoare la crearea sau dezvoltarea unui lanț scurt (sau a mai multor lanțuri scurte) de aprovizionare și la piața locală deservită de acest lanț/aceste lanțuri.

Beneficiari eligibili sunt parteneriatele constituite în baza unui Acord de Cooperare format din cel puțin un partener din categoriile (fermieri, microîntreprinderi și întreprinderi mici, organizații neguvernamentale, consilii locale, unități școlare, inclusiv universitățile de profil, unitățile sanitare, de agrement și de alimentație publică) și cel puțin un fermier sau un grup de producători/o cooperativă care își desfășoară activitatea în sectorul agricol sau pomicol, în funcție de submăsură.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!