Cererea de carne de şobolan din Cambodgia este în creştere. „Şobolanii sunt mai gustoşi ca porcul“

Cererea de carne de şobolan din Cambodgia este în creştere. „Şobolanii sunt mai gustoşi ca porcul“

În mod obişnuit, şobolanii sunt consideraţi o pacoste purtătoare de boli, însă şobolanii de orez (Rattus argentiventer) din Cambodgia sunt o delicatesă considerată sănătoasă, mai ales datorită stilului liber de viaţă şi a dietei organice pe care o au, notează BBC.

Sezonul de vânătoare a şobolanilor este în plin avânt atunci când se recoltează orezul, mai precis în iunie şi iulie. Vânătoarea are loc în partea rurală a provinciei Kompong Cham, la aproximativ 60 de kilometri de capitala Phnom Penh.

Lipsa hranei coincide cu ploile sezoniere care forţează rozătoarele să caute teren înalt şi, astfel, să intre în cele 120 de capcane puse de fermierul Chhoeun Chhim, de 37 de ani. Chhim pune capcanele în fiecare seară. „Şobolanii sălbatici sunt foarte diferiţi. Se hrănesc cu altceva“, explică fermierul diferenţa dintre şobolanii de ţară şi cei care trăiesc în zonele urbane. Şobolanii obişnuiţi, cei de oraş, sunt „murdari şi au râie. Nu sunt buni“, adaugă Chhim.

„Au gust de porc“

Într-o seară bună, Chhim prinde şi 25 de kilograme de şobolan. „După recoltă, şobolanii nu mai au de mâncare, aşa că este un moment prielnic să-i prindem“, spune Chhim, descărcând cuşti pline de şobolani vii în curtea dealerului local de rozătoare. Acolo şobolanii vii sunt cântăriţi, marcaţi şi pregătiţi pentru export, exclusiv în Vietnam.

Deşi carnea de şobolan „are puţin gust de porc“, Chhim spune că nu este preferata lui. „Vindem şobolanii şi cumpărăm peşte“, mărturiseşte un alt vânător de şobolani, Chin Chon de 36 de ani.

Carnea de şobolan poate fi făcută la grătar, prăjită, fiartă pentru supă şi chiar tocată, susţin fermierii. „E carne bună. Poate fi gătită în multe feluri. Şobolanii sunt foarte scumpi în Vietnam şi foarte ieftini la noi“, declară şi Chheng An.

O afacere înfloritoare

În plin sezon al şobolanilor, comerciantul Saing Sambou de 46 de ani exportă, în fiecare dimineaţă, aproape două tone de şobolani. În ultimii 15 ani, afacerea a crescut de aproape zece ori. Carnea de şobolan se vindea, iniţial, cu 20 de cenţi (15 eurocenţi) pe kilogram. Acum Sambou câştigă 2,50 de dolari (1,90 euro) pe kilogram şi cererea de carne creşte de la an la an.

La fel ca mulţi alţi cambodgieni, Sambou nu mănâncă şobolani, deşi a devenit o adevărată susţinătoare a cărnii, care, spune ea, e sută la sută sigură pentru consum. „Cred că şobolanii sunt mai curaţi decât găinile sau raţele“, explică ea.

„Şobolanii mănâncă doar rădăcini şi orez“

Hean Vanhorn, şef de departament în cadrul Ministerului Agriculturii din Cambodgia, spune că exportul de carne de şobolan ajută şi la protejarea culturilor de orez. „Exportul de carne de şobolan contribuie la prevenirea distrugerii culturilor de orez“, declară Vanhorn, care spune că dieta rozătoarelor o constituie doar rădăcinile şi orezul.

La graniţa dintre Cambodgia şi Vietnam, în districtul Koh Thom, Thuong Tuan jupoaie şi pregăteşte carnea a peste o duzină de şobolani graşi. Clienţii din orăşelul vietnamez învecinat preferă carnea proaspătă, gata pregătită pentru gătit. „Oamenii vin de departe ca să cumpere. Le plac cei graşi. Sunt mai gustoşi decât porcul“, este de părere Tuan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron